Munkaerőpiac

2024.01.25. 11:17

Tovább csökkent az álláskeresők száma vármegyénkben, Garábon és Kisbárkányban mindenki dolgozik

Az országos tendenciához igazodva vármegyénkben is tovább csökkent az álláskeresők száma tavaly decemberben. Arányaiban a legtöbben Endrefalván keresnek munkát, míg Garábon és Kisbárkányban nincs nyilvántartott munkanélküli.

Gulyás Edina

Az országos adatokhoz hasonlóan Nógrád vármegyében is tovább csökkent az álláskeresők száma 2023 decemberében – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. A múlt hónap végén 9 082 munkanélkülit tartottak nyilván szűkebb hazánkban, mely 84 fővel kevesebb a novemberi adatokhoz képest. Jelentősebb visszaesés látható az álláskeresők számában 2022 decemberéhez viszonyítva: ekkor még több mint 9700 regisztrált álláskereső tartottak nyilván Nógrád vármegyében, ez csaknem 7 százalékos csökkenést jelent. 

Rétság az első, Bátonyterenye utolsó a sorban

Szűkebb régiónk települései közül továbbra is Endrefalván a legnagyobb az álláskeresők aránya, itt a 15 és 64 év közötti lakók közel 32 százalékának nem volt munkája december végén. Garábon és Kisbárkányban sem tartottak nyilván álláskeresőt, de Horpácson is két százalék alatt maradt a munkanélküliek aránya. Nógrád vármegye hat városa közül továbbra is Rétságon a legjobb a helyzet, ahol közel 4,2 százalék az álláskeresők aránya, míg a lista másik végén álló Bátonyterenyén csaknem 8,8 százalék. Balassagyarmaton 4,5, Pásztón 5,4, Szécsényben 6,4, míg Salgótarjánban 7,6 százalék volt a munkanélküliek aránya decemberben.

Jelentős előrelépés a megyei foglalkoztatásban

Az elmúlt évben igen kedvező folyamatok zajlottak Nógrád vármegye munkaerőpiacán. Amíg a gazdaságra is súlyosan kiható koronavírus-járvány után a foglalkoztatottság országos viszonylatban Nógrádban volt a legalacsonyabb, addig 2023. harmadik negyedévére a Központi Statisztikai Hivatal 71,2 százalékos, rekordszintű foglalkoztatási rátát, ezáltal jelentős előrelépést mért – tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya, hozzátették: a foglalkoztatási ráta országos értéke ugyanekkor 75 százalékon állt.
A magas foglalkoztatottsági szinthez Nógrádban 6,8 százalékos munkanélküliségi ráta társult, s ez egy év alatt jelentős javulást jelent. Mindkét mutató az országos átlagot meghaladóan javult, ezáltal a vármegyék közötti rangsorban elfoglalt helyünk is kedvezőbbé vált.

Támogatásokkal segítik az elhelyezkedést

A tájékoztatás arra is kitért: 2023-ban fontos mérföldkőköz érkeztek az elhelyezkedést, vagy éppen munkában maradást anyagi támogatásokkal segítő uniós munkaerőpiaci programok. Több azok közül lezárult, azonban újak is indultak. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásából például tőkejuttatással és hat hónapig a minimálbér összegével segítik a kezdő vállalkozásokat. Tavaly novembertől már bértámogatással is segítik a hátrányos helyzetű célcsoportok munkaerőpiaci beilleszkedését. A közfoglalkoztatásból kilépők, hat hónapja tartósan álláskeresők, valamint a szakmával nem rendelkező álláskeresők foglalkoztatása esetén igényelhetnek a munkáltatók bértámogatást.

Hozzátették: az elhelyezkedést segítő képzések támogatása hamarosan újra elérhető lesz az álláskeresők részére vármegyénkben. Jelenleg a támogatható szakirányokat tartalmazó képzési jegyzékünk összeállításán dolgoznak, amelyhez a foglalkoztatási szervhez beérkezett munkaerőigények, valamint a térség munkáltatóinak rövid távú előrejelzése szolgáltat alapot.

2,5 milliós támogatás is igényelhető fejenként

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. is működtet két olyan programot, ami a munkaerőpiacot érinti. Ezek közül az egyik a kis- és középvállalkozások kapacitásbővítését szolgálja, s az újonnan felvett munkavállalók hathavi bérköltségének, illetve eszközbeszerzések és szolgáltatások költségének támogatásával ösztönzi a cégeket a folyamatos fejlődésre, 30 százalékos önrész biztosítása mellett. A munkáltatók január 15. és 31. között igényelhetnek a program forrásából új foglalkoztatottanként közel 2,5 millió forintos támogatást. 

A másik projekt a munkakör-megosztás elterjesztését célzó program, amely a generációk közötti tapasztalat-átadást, a nyugdíj előtt álló és a pályakezdő álláskereső „átfedő” munkaidőben történő munkavégzését bérköltségtámogatással és a munkáltató indokolt többletköltségeinek kompenzálásával segíti. Szervezetünk a pályakezdő fiatalok közvetítésével járul hozzá a program sikeréhez – közölte a kormányhivatal foglalkoztatási szakterülete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!