Büntetés

2023.03.08. 16:11

Milliós bírságot kapott a bátonyterenyei gyár a tavalyi robbanás miatt

A sajtóhírek középpontjába került a napokban a Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén is gyárakat működtető SungEel HiTech Hungary Kft. Dolgozói veszélyeztetése miatt a munkavédelmi hatóság többmilliós bírság megfizetésére kötelezte. A nógrádi telephelyen tavaly robbanás történt, emiatt 1 millió forintra büntették a céget.

Gulyás Edina

A robbanás helyszíne

Forrás: Nool

Fotó: Sz. P.

A napokban több országos portál is arról számolt be, hogy rákkeltő anyagokkal veszélyeztette Pest vármegyei dolgozóit a használt akkumulátorokat feldolgozó SungEel HiTech Hungary Kft. Ezért az illetékes kormányhivatal munkavédelmi hatósága 8 és félmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte. A cég bátonyterenyei telephelyén tavaly robbanás történt, amellyel kapcsolatban szintén megbüntették a társaságot. 

– 2022. július 19-én a SungEel HiTech Hungary Kft. Bátonyterenye, Hatvani út 2. szám alatti telephelyén egy daráló- és szárítóberendezés tesztüzeme során történt robbanás. Az iparbiztonsági hatóság a hatáskörébe tartozóan a biztonsági dokumentáció felülvizsgálatára kötelezte az üzemeltetőt, valamint katasztrófavédelmi bírságot szabott ki – tájékoztatott megkeresésünkre Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – A hatósági kötelezés és a vonatkozó jogszabályok alapján a biztonsági jelentés felülvizsgálati folyamatának része a műszaki, a szervezeti és a biztonsági irányítási rendszerrel kapcsolatban az üzemzavarhoz vezető hiányosságok megállapítása is, továbbá a javító intézkedések meghatározása.

Országos sajtóinformációk szerint a robbanás miatt 1 millió forintra büntették a céget, azt megelőzően pedig azért kellett 3 millió forintos bírságot megfizetniük, mert engedély nélkül kezdték el működésüket.

A tavalyi robbanás helyszínéről élőben jelentkeztünk be:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában