Adócsalás

2023.07.22. 07:48

Óriási bevétel, piti nyereség − így bukott le a számlákkal sumákoló üzlet

Százmilliós nagyságrendű forgalma ellenére épphogy nyereséges volt az a gazdasági társaság, amely három városban is árulta portékáit: ruhaneműket, lábbeliket, táskát, szatyrot, ágyneműt, konyhai kiegészítőket, tisztítószereket, szépségápolási cikkeket, irodaszereket − közölte a NAV nógrádi igazgatósága.

Nool.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői és revizorai elemezték a cég bevallásait, és a hivatalhoz automatikusan érkező adatokat. Kiderült, hogy egy éven belül 26 szállító összesen 78 számlát állított ki a kereskedőnek. A szállítók néhány naponta váltogatták egymást, és az adatok azt igazolták, hogy a vizsgált társaságnak biztosan nem értékesíthették a leszámlázott termékeket − tájékoztatta portálunkat Gáspárné Pál Erika szakértő, a NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársa.

Hozzátette: mivel az adóhatóság a belföldi adóalanyok összes beszerzésének adatait ismeri, hamar kiderült, hogy a szállítók nem szereztek be olyan termékeket, amiket kiszámláztak, de még elemi működési költségeik sem voltak. Közülük sok társaság már korábbi hatósági eljárásokban is elérhetetlen volt, iratok, kereskedelmi infrastruktúra, alkalmazottak nélkül működött, és nem nyújtott be adóbevallásokat.

Egyértelműen kiderült, hogy a számlák fiktívek, beiktatásuk az áfa jogtalan elszámolására szolgált. A NAV, a költségvetést megillető bevételek védelmében úgynevezett ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el, aminek nyomán a társaság képviselője készpénzben fizette ki a végrehajtóknak a szabálytalanul levont áfa összegét. A szankciókkal együtt mintegy 20 millió forintot fizetett meg a cég.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!