Javulás

2023.07.22. 15:53

Még mindig Nógrádban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta

Hosszabb időtávon és éven belül is jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban.

Gubányi Patrik

– Napjainkra a nyilvántartásban szereplők száma immáron stabilan a 2012-es csúcsérték kevesebb mint fele. Nógrád esetében 2012-ben 27.9-es értéken tetőzött a mostanra 10.1 százalékra apadó munkanélküliségi ráta – írta a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal közleményében.

Mint írták: a Nógrádot is érintő munkahelyteremtő beruházásoknak elvitathatatlan szerepe volt a munkanélküliség csökkentésében. Ezen felül a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterületének kiemelt és jelentős feladata volt a foglalkoztatás növelését elősegítő programok lebonyolítása.

Mint arról korábban is beszámoltunk: munkatársaik közreműködésével 2015 és 2022 között összességében több mint 20 milliárd forint pályázati támogatás volt biztosított a nógrádi cégeknek és munkavállalóknak. Bértámogatásokat, utazási támogatásokat, vállalkozóvá válást segítő támogatásokat biztosított a kormányhivatal, de hasonlóan hangsúlyosak voltak azok a támogatott képzési programok is, melyeket a munkáltatók igényeinek megfelelően bonyolítottak le kollégáink, a legtöbb esetben új szakmát adva a munkavállalók kezébe.

Az első félévben az álláskeresők vállalkozóvá válását, vagy akár kilenc hónapnyi foglalkoztatását is támogatta foglalkoztatási szakterületünk különböző pályázati konstrukciókban. Ezek a programok már a lezáráshoz közelednek, de hamarosan indulnak az új költségvetési ciklusból finanszírozott foglalkoztatási programok. Ezek közül már megkezdődött a "Nógrád vármegyei foglalkoztatási paktum plusz" elnevezésű projekt, amelynek keretében hat év alatt összesen 3,2 milliárd forint támogatás felhasználásával 2 ezer nógrádi lakos munkavállalását tudja segíteni a konzorciumi partnerként bevont kormányhivatal.

Folytatják az állásbörzéket

 – Szintén folytatjuk a hagyományos, minden járási székhelyet felkereső állásbörze sorozatokat is. Legutóbb idén tavasszal rendezte meg kormányhivatalunk foglalkoztatási szakterülete a hatállomásos sorozatot. Bár a tavasszal és ősszel jelentkező börzék megszervezése jelentős plusz feladat, a személyes találkozások eredményessége elvitathatatlan – húzta alá a kormányhivatal. Ezt igazolják a számok is: a legutóbbi állásbörze-sorozat eredményeképpen a hat helyszínen részt vett cégek összességében 859 fő nyitott pozíció tekintetében rögzítettek érdemi érdeklődést.

Hozzátették: a pozitív trendek ellenére a nógrádi munkanélküliségi ráta még mindig a legmagasabbak közé tartozik, de már nem a legrosszabb mutatóhoz, hanem a sorban következő vármegye értékéhez közelít. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!