Munkaerőpiac

2023.07.12. 14:04

Évek óta nem volt ilyen kevés álláskereső Nógrádban

Jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban. A 2012-ben nyilvántartott 20 ezres csúcshoz képest idén júniusban kicsivel több mint 9 ezren kerestek munkát szűkebb hazánkban.

Gulyás Edina

A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők aránya 6 százalék

Forrás: Nool.hu

Fotó: Pexels

– Hosszabb időtávon és éven belül is jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban – tájékoztatta portálunkat Tamási Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője, hozzátéve: – Az álláskeresők száma immáron stabilan a 2012-es csúcsérték fele alá csökkent.

Mint mondta, hosszabb időtávon 2012-ig folyamatosan emelkedett, majd azóta – 2020 kivételével – folyamatosan csökken a nógrádi álláskeresők száma. Amíg 2012-ben havi átlagos létszámuk a 20 ezret közelített, addig 2022-ben ugyanez az adat már csak bő 10 ezer volt. Tavaly decemberben 10 ezer alá esett a nyilvántartott álláskeresők száma, januárban és februárban az általános tendenciának megfelelően kissé emelkedett. Amíg idén januárban még 10 ezer 199, júniusban több mint ezerrel kevesebb, 9 ezer 156 személy szerepelt a nyilvántartásokban.

– Az országos tendenciákat követve Nógrádban is jelentősen csökkent a közfoglalkoztatásban résztvevők száma. Ennek elsődleges oka, hogy a közel 10 évvel ezelőtt elindított program jelentős eredményeket generált: a közmunkások közül arra képesek többsége már az elsődleges munkaerőpiacon dolgozik – hangsúlyozta Tamási Ildikó. 

Beruházások és támogatások miatt csökkent a munkanélküliség

Hozzátette: a Nógrádot is érintő munkahelyteremtő beruházásoknak elvitathatatlan szerepe volt a munkanélküliség csökkentésében. Ezen felül a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterületének kiemelt és jelentős feladata volt a mögöttünk hagyott években a foglalkoztatás növelését elősegítő programok lebonyolítása. – Összességében több mint 20 milliárd forint támogatást juttattunk el a nógrádi cégekhez és munkavállalókhoz. Bér-, utazási- és vállalkozóvá válást segítő támogatásokat is biztosítottuk, de hasonlóan hangsúlyosak voltak azok a támogatott képzési programok, melyeket a munkáltatók igényeinek megfelelően bonyolítottunk le, a legtöbb esetben új szakmát adva a munkavállalók kezébe – emelte ki a szakember. Emellett már elindult a Nógrád vármegyei foglalkoztatási paktum plusz elnevezésű projekt is, amelynek keretében hat év alatt összesen 3,2 milliárd forint támogatás felhasználásával 2 ezer nógrádi lakos munkavállalását tudják segíteni.

A foglalkoztatási szakterület vezetője arra is kitért: folytatják a hagyományos, minden járási székhelyet felkereső állásbörze sorozatokat is. Legutóbb idén tavasszal rendezte meg kormányhivatal foglalkoztatási szakterülete a hatállomásos sorozatot. Bár a tavasszal és ősszel jelentkező börzék megszervezése jelentős plusz feladat, a személyes találkozások eredményessége vitathatatlan. Ezt igazolják a számok is: a legutóbbi állásbörze sorozat eredményeképpen a hat helyszínen részt vett cégek összességében 859 nyitott pozíció tekintetében rögzítettek érdemi érdeklődést.

Hegesztőt, bolti eladót, szakápolót is keresnek

– A nyilvántartott álláskeresők összetétele kapcsán az látszik, hogy kis mértékben évről évre emelkedik a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, ez jelenleg 50,2 százalék körül mozog. A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők aránya 6 százalék, ami tavaly – több mint 30 százalékkal – az országos átlagot meghaladó mértékben csökkent – húzta alá Tamási Ildikó. 

Mint mondta, jelen pillanatban a szakképzettséggel betölthető állások közt a feldolgozó iparhoz kapcsolódó lakatos, hegesztő, targoncavezető pozíciók, valamint az egészségügyhöz tartozó ápoló, szakápoló, szociális gondozó, szakgondozó, segédápoló, műtőssegéd, ezeken kívül a bolti eladó, pultos, továbbá az építőipari munkakörre szóló igények a meghatározók. Nagy számban találhatók nyitott, szakképzettség nélküli pozíciók is, ezek azok a munkakörök melyeket leginkább keresnek a nógrádi cégek. A rendvédelmi szervektől folyamatosan érkezik munkaerőigény, büntetés-véghajtási őr, valamint a fegyveres szervek középfokú képesítést igénylő munkaköreire, ahol a szükséges képzést is vállalják a leendő munkáltatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában