Támogatás

2023.02.02. 06:55

Közel 2,5 milliárddal szállnak be a nógrádi települések rezsijébe

A megnövekedett energiaárak az önkormányzatok költségvetését sem kímélik. A kormány – annak érdekében, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradjon – arról döntött: támogatja a településeket. Szűkebb hazánkba összesen 1 milliárd 750 millió forint érkezik a tízezer fő alatti községekbe, három városunk pedig további 715 millió forint támogatást kapott.

Gulyás Edina

Energiatakarékos közvilágítással is spórolnak. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések – olvasható a Miniszterelnökség közleményében. Amint írják, az energiaárak sokszorosára emelkedtek. A kormány célja, hogy ebben a helyzetben is fennmaradhasson a legfontosabb közszolgáltatások működése, ezért a települések, városok és fővárosi kerületek energiaár-emelkedés miatti támogatásáról döntött.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy Kelet-Nógrádba közel 976 millió forint érkezett. Balla Mihály honatya pedig arról számolt be, hogy Nyugat-Nógrád 10 ezer fő alatti önkormányzatai több mint 750 millió forint kiegészítő rezsitámogatást kaptak idei feladatellátásaikhoz, melyet közvilágításra, bölcsőde-óvoda üzemeltetésre, valamint gyermek és szociális étkeztetésre használhatnak fel.

Szűkebb hazánk három városa is részesült a juttatásból: Salgótarján 428 millió, Balassagyarmat 212 millió, míg Bátonyterenye közel 75 millió forintot fordíthat a fenti célra.

Takarékoskodnak a kisebb települések

 – A megnövekedett energiaárak miatt több olyan döntést hozott a képviselő-testület, ami a költségek csökkentésére irányul. Ezek között szerepelt a közvilágítás átalakítása is, amivel kapcsolatban véleményt kértünk a helyiektől – közölte Tóth Zoltán, Szuha polgármestere. Hozzátette: – A falu azonban 8.4 millió forintos kormányzati többlettámogatást kapott kifejezetten a közvilágítás megnövekedett kiadásainak kompenzálására. Ennek köszönhetően nincs szükség megszorító intézkedések meghozatalára, az utcai világítás a megszokott módon üzemelhet tovább. 

Mint mondta, közétkeztetésre és az óvoda fenntartására további forrást kaptak. 

Ságújfaluban 16 millió forintos célzott támogatásból gazdálkodhatnak. Szentes Attila, a település első embere arról tájékoztatott, hogy az összegből az óvoda áram- és gázszámláját rendezik majd, továbbá a főzőkonyha rezsijére fordítják azt, hiszen a napi 220 adagnyi ebéd elkészítése jelentős energiafelhasználással jár. A közvilágítás költségeire is jut a támogatásból. A polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő épületének fűtése az előző hónapban 1.8 millió forintba került. Ennek kiegyenlítését azonban más forrásból kell megoldani, arra ugyanis nem használható fel a kormányzati hozzájárulás. 

– Önkormányzatunk 14 millió forintot fordíthat a rezsiköltségekre. Ebből a gyermekeket ellátó intézményeink és a főzőkonyha számláit, a közvilágítás költségeit fizetjük majd ki, továbbá a gyermekétkeztetésre is jut majd – közölte Oláh Nándorné, Karancsság polgármestere, aki arról is beszámolt, hogy a faluban nagyon sok hátrányos helyzetű ember él, a közétkeztetést az igénylők mintegy 90 százaléka ingyen kapja. A növekvő alapanyagárak azonban szinte duplájára emelték az ebéd elkészítésének költségeit, ami nagy terhet ró az önkormányzatra. Ezért nagy örömmel fogadják a kormány támogatását, ami hozzájárul a falu működéséhez.

Nagylócra 33 millió forintos kiegészítő juttatás érkezik. Szalai Gábor, a község első embere arról számolt be, hogy azt a gyermekeket ellátó intézmények, a főzőkonyha rezsijének kifizetésére fordítják. Mint mondta, az óvoda gázszámlája havi 800 ezer forint, a 300 adagos konyháé pedig egy millió forintra rúg. A közvilágítás ára 200 ezer forintról 600 ezerre emelkedett. 

– Nagy segítség önkormányzatunknak a fenti támogatás, azonban továbbra is törekedni fogunk a gazdaságos üzemeltetésre – hangsúlyozta Szalai Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!