Vármegye

2022.12.08. 13:30

Összeült a közgyűlés: januártól a nógrádi díjak megnevezése is vármegyére változik

Csütörtök délelőtt tartotta decemberi ülését a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése a Megyeházán. A képviselők közül tizenhárman voltak jelen, akik több napirendi pontról értekeztek.

N.O.

Több napirendi pontot tárgyalt a megye közgyűlése

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke felidézte, hogy nemrégiben elhunyt Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének alapító tagja, egykori elnöke. Hozzátette: december 8-án, 1956-ban dördült el a sortűz, amely sok nógrádi ember életét kioltotta. Emlékük előtt egy perc néma csenddel is tisztelegtek.

A közgyűlésen szó volt egyebek mellett a Nógrád Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, valamint a Nógrád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának tevékenységéről is. A két előterjesztéssel kapcsolatban nem merültek fel kérdések.

Ezt követően Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott beszámolót a szervezet idei eredményeiről, majd a képviselők megtárgyalták a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum idei munkáját.

Elfogadták a közgyűlés és szervei működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szóló javaslatot, mely szerint a közelmúltban kihirdetett, 2023. január 1-jétől hatályos Alaptörvény-módosítás értelmében a megye, mint területi egység megnevezése vármegyére változik. Az Alaptörvény módosítása számos önkormányzati rendelet, szabályzat, egyéb belső utasítás módosítását vonja maga után, illetve intézkedések megtételét indokolja. Így például módosítani kell a hivatal alapító okiratát is, de a díjak megnevezése is vármegyére változik, amelyet szintén jóváhagytak a képviselők.

Egyetértettek továbbá a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság szervezeti és működési szabályzatával, a jövő évi munka- és pénzügyi tervezetével, de a szervezet beszámolóját is megszavazták. Csakúgy, mint a Nógrád Megyei Önkormányzati Hivatal idei összefoglalóját.

Skuczi Nándor hangsúlyozta, hogy a Madách Imre-napi díjátadást 2023. január 20-án tartják majd, hiszen akkor lesz a költő születésének kétszázadik évfordulója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!