Mezőgazdaság

2022.10.02. 08:00

Nógrád megyében nőtt a kukorica hozama, míg a burgonyatermesztés minimálisra zsugorodott

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése alapján Nógrád egyike annak a három megyének, ahol nőtt a kukorica hozama. Az olajos magvú növények termesztése fokozódott, míg a szántóföldi burgonyatermesztés minimálisra zsugorodott a megyében.

P. K.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése alapján Nógrád egyike annak a három megyének, ahol nőtt a kukorica hozama.

Forrás: Nool Archív

Fotó: H. Cs.

A Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványának idei első negyedéves elemzése szerint 2021-ben Nógrád megyében a búza kiterjedése (14,0 ezer hektár) 20, termésmennyisége (74,5 ezer tonna) 16 százalékkal csökkent 2020-hoz képest. A búzához viszonyítva fele akkora szántón művelt kukoricából az előző évinél másfélszer nagyobb területen (6,7 ezer hektáron) 38 százalékkal több gabona (39,6 ezer tonna) termett. Nógrád egyike annak a három megyének, ahol nőtt a kukorica hozama. 

– Az olajos magvú növények termesztése fokozódott. A szántó 18 százalékát elfoglaló napraforgó területe (9,8 ezer hektár) 18, a repcéé (5,1 ezer hektár) 2,4 százalékkal bővült. Az előbbi növény termésmennyisége (23,6 ezer tonna) 14, az utóbbié (15,6 ezer tonna) 5,7 százalékkal emelkedett. Lucernából az előző évinél 1,9 százalékkal kisebb területen (6,4 ezer hektáron) 14 százalékkal kevesebb (15,2 ezer tonna) szénát gyűjtöttek be. A szántóföldi burgonyatermesztés minimálisra zsugorodott a megyében – mutatnak rá a KSH adatai. 

A statisztika rávilágított, hogy a kalászosok és a repce termésátlaga nagyobb volt az előző évinél. A repce, a rozs és a zab egy hektárra jutó mennyisége a megyei rangsor első, a kukoricáé a középső, többi főbb szántóföldi növényé az utolsó harmadában találhatók.

Az olajos magvú növények termesztése fokozódott.
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

 

Bővült Nógrádban a kukorica hozama
A kiadványban rámutattak: kukoricából az előző évinél 6,3 százalékkal nagyobb területen a kedvezőtlen nyári időjárás következtében 25 százalékkal kevesebb termett. A kukorica hozama csak Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében bővült, utóbbi kettőben területének növekedésénél kisebb mértékben. A hazai kukorica 31 százalékát az ország keleti határa mentén, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében aratták. A kukorica egy hektárra jutó termésmennyisége az ország aszállyal kevésbé érintett észak-nyugati részén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében meghaladta a 7,5 tonnát, ugyanakkor Tolna mellett az Alföld középső és déli megyéiben legfeljebb 5,1 tonna volt.

A kukorica hozama csak Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében bővült
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!