Mezőgazdaság

2022.08.10. 11:21

Kevésbé viselte meg az aszály Nógrádban a napraforgót, mint a kukoricát

Súlyos károkat okozott idén szűkebb hazánkban az aszály a kukoricatermésben. A napraforgót is megviselte a vízhiány és a forróság.

F.O.

2022.07.04 Báta. Bátán Kocsis János gazda elkezdte a búza betakarítását. Majd megmutatta milyen kicsi és száraz az aszály miatt a kukorica. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az aszály és a nagy hőség is befolyásolta a termés mennyiségét szűkebb hazánkban. Deák András endrefalvai gazdálkodó portálunknak elmondta, hogy régebben mindennek, például az aratásnak is megvolt az ideje, de manapság már többször következik be kényszerérés, emiatt előre kell hozni a betakarítást.

– A termés minősége és mennyisége is változó lehet attól függően, hogy milyen területen terem. A magasabban fekvő részeken jobban megviseli a növényeket a meleg és a csapadékhiány, mint az alacsonyabban elhelyezkedő földeken, ahol jobb a vízellátottság – mondta Deák András.

Hozzátette: a nyári időjárás mellett az is gondot jelent, hogy már télen nem esik a hó, így nincsenek meg tavasszal azok a környezeti adottságok, amelyek néhány évtizedekkel ezelőtt még jellemzőek voltak.

A vetőmagok beszerzésével nem volt gondjuk, a kukorica és a napraforgó esetében csak arra kellett figyelni, hogy időben jelezzék az igényüket és ne hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást.

– Visszatérő probléma, hogy a vad bejár és néhány helyen kitúrja például a napraforgót, amiből az alacsonyabban fekvő területre 30 hektárt ültettünk. Panaszra nincs okunk, mert ahová vetettük, ott régebben tó volt és szép szokott lenni a termés. A dombtetőn viszont az is előfordult már, hogy az összeset megette a vad, ezért most hangágyút raktunk ki a területre, a kihelyezett karókat is befújtuk vadriasztóval – árulta el a férfi.

Verbói Gábor nógrádmegyeri gazdálkodó szerint rendkívül rossznak ígérkezik az idei kukoricatermés, bár a napraforgó sem lesz olyan, mint például tavaly volt.

– Közel 50 hektáron ültettünk kukoricát és napraforgót. A kukoricának a 80 százaléka rendkívül rossz. Jelenleg várjuk a kárszakértő véleményét és miután azt megkapjuk, minden bizonnyal besilózzák az egészet, így szarvasmarha-takarmány lesz belőle. Sajnos hiába nőtt meg a növény, egyszerűen nincs a csöveken szem – fejtette ki Verbói Gábor.

Mint mondta, Nógrádmegyerre nemrég lecsapott egy vihar és 100 milliméter víz zúdult a területre, de sajnos már későn érkezett. A napraforgó esetében némiképp jobb a helyzet, de így is 50 százalékos hozamkiesésre számít.

– Tavaly nagyon jó volt a kukoricatermés és a napraforgó is bőven 2,5 tonnán felül volt hektáronként. Közel 5 mázsa műtrágyát tettünk mindkét kultúrára növényvédőszereket is használtunk, mégis pár héttel ezelőtt elkezdett becsavarodni a kukorica levele, hogy azzal védekezzen a nagy meleg ellen, de még így is sok kiszáradt.

Vadkárról még korai beszélni, ugyanis most még nem jelentős. A kárszakértő a betakarítás előtti állapotot nézi – október elején – és addig lehetséges, hogy egy nagyobb szarvasrudli egyetlen éjszaka alatt tönkreteszi a termés jelentős részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában