Fejlesztés

2022.07.22. 13:49

Elképesztő méretű naperőmű épülhet Nógrád megyében

Több mint ötvenezer darab, fixállású panelből álló naperőmű megépítését tervezik egy Tereskéhez közeli, mintegy 533 ezer négyzetméteres szántóterületen. A hatalmas léptékű fejlesztés várhatóan 2024 elejére készülhet el. Nem ez az egyetlen napelemes beruházás megyénkben.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

„Felvásárlással duplázná meg naperőművi portfólióját az Alteo. A megújuló energiát hasznosító társaság adásvételi szerződést kötött az Edelyn Solar Kft. megvásárlására” – számolt be a hírről tőzsdei forrásokra hivatkozva a VG.hu. A gazdasági portál csütörtöki cikkéből kiderült: a cég 2023 első felében – a szükséges engedélyek és jóváhagyások megszerzését követően – egy közel 20 megawattos naperőmű fejlesztését kezdheti meg Tereske térségében. 

A kérelemből megtudtuk a részleteket is

A Nógrád Megyei Kormányhivatalhoz már korábban beadott környezetvédelmi hatásvizsgálati kérelemből a részletek is kiderülnek. A tervek szerint 19,46 MW teljesítményű naperőműhöz több mint ötvenezer darab fix, úgynevezett monokristályos panelt telepítenek majd, az erőműnek pedig egy 533 ezer négyzetméteres, magántulajdonban álló szántóterület biztosít majd helyet. Mint írják, a telepítési földterület Tereskétől délnyugatra, külterületen helyezkedik el. Az erőmű a 22-es számú (Rétság-Salgótarján) főútról lesz megközelíthető. 

A napelempark üzemeléséhez elég az időszakos karbantartás, ezért a területen huzamos tartózkodásra alkalmas épületet nem alakítanak ki, így nem szükséges a közművesítés sem. Lesznek azonban vagyonvédelmi eszközök: szükség szerinti hosszban acélkerítést, valamint világítást és biztonsági kamerarendszert is kiépítenek majd. A fejlesztés várhatóan 2024 elejére készülhet el. 

A napelemparkok fellegvára lehet Nógrád? 

Nem a mostani az egyetlen hatalmas léptékű napelemes fejlesztés megyénkben. Korábban, 2019 őszén írtunk arról, hogy Bátonyterenye és Mátraverebély területén építette meg Nógrád eddigi legnagyobb, szintén 20 megawatt teljesítményű napelemparkját a Greentechnic Hungary Kft. A társaság 21 darab 500 kilowattos kiserőművet csatlakoztatott az Émász közcélú hálózatához. A beruházás magánbefektetők saját forrásaiból valósult meg, összértéke 8,1 milliárd forint volt. A parkot 2021 februárjában adták át hivatalosan

Beszámoltunk már arról is, hogy egy napelemparkot fejlesztő cég az ország egyik legnagyobb – 48 megawatt névleges beépített kapacitású – napelemparkjának megépítésébe fogott Szügy és Csesztve külterületén. Az erőmű becsült éves villamosenergia-termelése közel 40 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezné, amely teljes Nógrád megye háztartási áramigényének közel felével egyenlő. Információink szerint az építkezés javában tart, és – mint arról szintén írtunk már a Noolon – a fejlesztés első ütemeként, az „ökológiai és társadalmi értékteremtés” jegyében 16 ezer őshonos facsemetét is elültettek már két hektáron. 

A Nógrád megyei napelemes fejlesztésekkel kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva olvashatja el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!