beruházás

2019.11.29. 06:50

Megépült Nógrád megye legnagyobb napelemparkja

Bátonyterenye és Mátraverebély területén építette meg Nógrád megye legnagyobb, 20 megawatt teljesítményű napelemparkját a Greentechnic Hungary Kft. A társaság 21 darab 500 kilowattos kiserőművet csatlakoztatott az Émász közcélú hálózatához. A beruházás magánbefektetők saját forrásaiból valósult meg, összértéke 8,1 milliárd forint volt.

Palchuber Kinga

A levegőből is impozáns: drónfelvétel Nógrád megye legnagyobb napelemparkjáról

Fotó: NMH

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke arról tájékoztatta portálunkat: a Nagybátony alállomásra közvetlenül csatlakozó 20 megawattos naperőmű tervezett 25 éves üzemideje alatt 11 ezer 500 család teljes villamosenergia-igényét fogja biztosítani, amely hosszabbítással újabb 25 esztendővel növelhető. Az erőmű 45 hektár területen, 40 darab BHTR transzformátorállomással, 360 darab 50 kilowattos inverterrel és 71 ezer 720 napelemmel épült meg.

Kiss Ernő kérdésünkre azt is elmondta: a napelemes beruházások folytatódnak, szeptemberben indultak el Bocfölde mellett az új, 24 megawatt teljesítményű erőmű munkálatai, amelyet előreláthatólag jövő év elején fejeznek be. A közcélú hálózathoz csatlakozás a Zalaegerszeg-dél alállomáson keresztül valósul meg. Az erőművekkel a Greentechnic Hungary Kft. a hazánkba beépített kiserőművi napelem teljesítményét 31,6 MWp-re, teljes portfóliójának teljesítményét 84,5 MWp-re növeli. A magyarországi beruházások összértéke 32,3 milliárd forint, éves várható termelése 938 GWh/év.

A levegőből is impozáns: drónfelvétel Nógrád megye legnagyobb napelemparkjáról
Fotó: NMH

A Greentechnic Hungary Kft. idén egyébként a Nógrád megyei Szügyben egy 35 hektáros területen is nyitott napelemparkot, ahol 33 darab, egyenként 500 kilowattos, összesen 16,5 megawattos napelemet helyeztek el. A napelemparkban a legkorszerűbb energiatermelésnek helyet adó terület karbantartását a legősibb módszerrel végzik: birkákkal legeltetik le a füvet. Kiss Ernő kiemelte: ez a hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani.

A cég éves adózott eredménye a nyilvános adatok szerint tavaly 92 millió forint volt, amely 8 millió forinttal kevesebb az előző évinél. Ugyanakkor árbevétele a 2017-es 483 millió forintról tavaly csaknem 734 millió forintra nőtt.

A kormánynak 2020-ra kitűzött célja volt, hogy az energiafelhasználásunk 13 százalékát a megújuló energiafelhasználás biztosítsa, amelyet sikerült is teljesíteni. A fenti beruházások is azt bizonyítják, hogy a környezet védelme Nógrád megyében is elsődleges szempont.

Nem csupán energiát, de adóbevételt is termel

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere portálunk érdeklődésére a napelempark egyik legfőbb előnyének az iparűzési adóbevételeket emelte ki a térség szempontjából. – Ez a beruházás meg tudja termelni Bátonyterenye és térsége teljes elektromosáram-szükségletét. Összességében elmondható, hogy egy olyan hasznos projekt jött létre, amely társadalmi és zöldenergetikai szempontból is kiemelkedő a megyében. Minimális szinten munkahelyeket is teremt, de elsősorban a környezettudatos magatartásmódra hívja fel a figyelmet. Emellett olyan föld lett hasznosítva a megvalósításkor, amelynek kicsi a termőértéke – emelte ki kérdésünkre a városvezető.

Nagy Attila, Mátraverebély polgármestere portálunknak elmondta: előnyös, hogy a napelempark helyben környezetbarát módon, károsanyag-kibocsátás nélkül állítja elő a „zöld” villamos energiát. A legnagyobb előnyét a községvezető is abban látja, hogy a vállalkozás évtizedekig biztosítja a térségben az iparűzési adóbevételeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában