erdősítés

2020.12.11. 16:15

Tizenhatezer őshonos facsemetét ültetnek el Szügy és Csesztve között

Az elkövetkező hetekben, mintegy 16 000 őshonos facsemetét ültetnek el két hektáron Szügy és Csesztve körzetében. A kialakított erdők új életteret biztosítanak majd a térség állat- és növényfajainak.

Nool

Forrás: Shutterstock

A tervek alapján több, mint 16 000 őshonos facsemetét ültetnek el a beruházás legelső ütemekén. Az ültetésre váró, változatos fajgazdagságú egy éves facsemeték minősített csemetekertből származnak és rendelkeznek származási igazolvánnyal. A két egymás melletti táblából álló új erdő jelentős része mezei és hegyi juharból, valamint kocsánytalan tölgyből és cserből, kisebb hányada pedig vadkörte és vadalma fákból áll majd. Az ültetés erdészeti szakemberek felügyeletével zajlik.

„A napelemparkok fejlesztése során az egyik legfontosabb szempont, hogy a helyi adottságoknak és lehetőségeknek megfelelően a lehető legnagyobb ökológiai és társadalmi értéket teremtsük meg projektjeinkkel. Nem csupán fásítunk, hanem olyan új erdőt hozunk létre Szügy és Csesztve határában, amelyet kiemelt természeti értékkel bíró őshonos fafajták fognak alkotni, ezáltal támogatva a térség biológiai sokféleségének növelését. A társadalmi értékteremtés jegyében pedig erdei közjóléti létesítménnyel bővítjük az új erdőterületet” – hangsúlyozta dr. Farkas Gábor, a napelemparkot fejlesztő projektcég, a PowerWatt Kft. ügyvezetője.

Mint ismert, az ország egyik legnagyobb – 48 megawatt névleges beépített kapacitású – napelemparkja épül Szügy és Csesztve külterületén. A napelempark becsült éves villamosenergia-termelése közel 40 ezer háztartás teljes éves villamosenergia-szükségletét lesz képes fedezni, amely teljes Nógrád megye háztartási áramigényének közel felével egyenlő. Emellett a tervezett napelempark évente jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátásától fogja megóvni a Földet, ami levegőminőség szempontjából közel 300 ezer darab 50 éves tölgyfa szén-dioxid-megkötő képességével egyenértékű hatással bír – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában