betakarítás

2021.08.18. 07:10

A learatott búza mennyiségével és minőségével is elégedettek a szécsényi malomban

Befejeződött az aratás, a betakarítás idején a szécsényi malomban folyamatos volt a búza átvétele, amit főként a környező településekről szállítottak be.

Szenográdi Ferenc

Verebes József ügyvezető igazgató teljesen elégedett az idei búza minőségével Fotó: Sz. F.

Verebes József, a helyi malom ügyvezető igazgatója portálunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a gabonaszövetségtől kapott jelzések alapján hat tonna felett van a hektáronkénti termésátlag. Ami megyénket illeti, itt sem panaszkodhatnak a gazdák, hiszen megfelelő mennyiségű búzát sikerült learatniuk. A malomban minden átvett gabona minőségét megvizsgálták. Megnézték, van-e gombás fertőzöttsége, ami az egészségre ártalmas lehet, továbbá a sikér nedvességtartalmát és sütőértékét is mérték.

– Hála istennek, semmilyen negatívumról nem tudok beszámolni. A learatott búza mennyiségével és minőségével teljesen elégedettek vagyunk. A silóban körülbelül annyi mennyiséget tároltunk be, mint az elmúlt évben. Az előző évek gyakorlata szerint azok a gazdák, akiknek van tárolási lehetőségük, az ár emelkedésének reményében kivárnak a gabona leadásával. Több gazdával szóban is megállapodtunk, hogy később szállítják be hozzánk a termésüket. Ami a búza árát illeti, tavaly kilónként 55 forint volt, idén pedig 60–63 forint között mozgott az átvételi ár – mondta az ügyvezető igazgató.

Verebes József ügyvezető igazgató teljesen elégedett az idei búza minőségével
Fotó: Sz. F.

Kitért arra is, hogy nem lehet tudni, később hogyan alakulnak az árak, de minden bizonnyal emelkedni fognak, ami a liszt árában is megmutatkozik majd. Hozzátette, hogy a környező országokhoz viszonyítva, leszámítva Ausztriát, még így is hazánkban a legalacsonyabb a liszt ára.

Napjainkban a malmok szerepe jóval több, mint csupán a búza megőrlése és a liszt átadása. Ahogyan azt Verebes József mondta, már kereskednek is a termékeikkel, ezért ebben a láncolatban nagyon fontos az értékesítés, hiszen napjainkban nehezebb a lisztet eladni. Ezt részben azzal magyarázta, hogy megváltozott az emberek táplálkozási szokása, kevesebb tésztafélét és kisebb mennyiségű fehér kenyeret fogyasztanak. Utalt arra, a szécsényi üzem nem tartozik a nagy malmok közé. A piacon maradás egyik eszköze, hogy speciális termékeket is gyártanak. Ilyen például a tönkölyliszt, a rozsliszt, a teljes kiőrlésű és a vitaminnal dúsított.

A lisztet ömlesztve vagy zsákokban szállítják a feldolgozóüzemekbe, pékségekbe. A kereskedelem részére egy kilogrammos kiszereléseket készítenek. A tésztagyártó üzemek részére pedig különleges tésztalisztet állítanak elő. A napi termelés folyamatos, a malom kapacitása napi hetvenkét tonna.

Az ügyvezető igazgató kitért a folyamatos fejlesztésekre is. Nemrégiben új automata lezsákolókat vásároltak, valamint lecserélték a targoncákat és portalanították az üzem valamennyi helyiségét. Ami az új búzát illeti, annak őrlését fokozatosan, a régebbi búzával összekeverve fogják megkezdeni hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!