Nool.hu videó

2024.03.10. 14:13

Összefogtak a helyiek: közel ötven ember varázsolta szebbé a Bánki-tó környékét (fotók, videó)

Magánszemélyek kezdeményezésére, mintegy negyvenen végeztek szombat délelőtt tavaszi nagytakarítást a Bánki-tó közvetlen környékén, illetve a település teljes területén.

Hegedűs Henrik

A helyiek örömmel csatlakoztak az akcióhoz

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Már a rétsági körforgalomról a Bánkra vezető bekötőútra kanyarodva, a falu határában láttunk szorgoskodó embereket, akik párokba szerveződve, nagy sárga zsákokba szedték a szemetet az út mentén.

A következő csoporttal a strand területén találkoztunk. A helyi horgászegyesület tagjai Louis Armstrong szobrától egy kőhajításnyira serénykedtek. Elnökük, Horváth István kifejtette: örömmel csatlakoztak az akcióhoz, és összekötik a saját társadalmi munkájukat a községi nagytakarítással. Már januárban is lelkesen dolgoztak, akkor a nádat vágták le, most pedig annak maradékát és az egyéb növényi hulladékokat gereblyézték össze a vízparton. A távolabbi halőrháznál padlókat vágtak, mert a rossz állapotú stégeket is kijavítják majd a közeljövőben.

Nem messze onnan váltottunk néhány szót Bánk polgármesterével, Torma Andreával. Ő elmondta: három magánszemély kezdeményezésére indult ez a mozgalom, és mintegy harminc-negyven ember vett részt a munkálatokban, ami a település teljes területét érinti. Hozzátette: már csak a nagymértékű idegenforgalom miatt is folyamatos figyelmet fordítanak a tisztaságra, és egyáltalán nem jellemző a faluban a szemetelés. Hangsúlyozta továbbá: itt bánkiak tesznek Bánkért, a település szépségéért, rendezettségéért, a környezet védelme érdekében, együtt, a közösséget építő módon.

Az utcákat járva megpillantottuk a takarító csoport legfiatalabb egyéniségét. Az óvoda szomszédságában az általános iskola második osztályát végző Soma az utcára kiszökött két termetes pulyka és néhány tyúk társaságában tett-vett, bizonyítva, hogy a legkisebb korosztályok is képesek a felnőtteket megszégyenítve kétkezi tevékenységet végezni.

Búcsúzóul Torma Andrea megemlítette, két hét múlva folytatódik a takarítás, akkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei akciójához csatlakoznak majd a bánkiak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!