Hagyományok

2023.04.11. 19:02

Hollókőn tanult a tojásfestés rejtelmeiről Wolf Kati

A Dal ünnepi különkiadásában amellett, hogy gyönyörű dalt énekelt, Wolf Kati Hollókőre is ellátogatott, hogy elmélyedjen a tojásfestés rejtelmeiben.

A.E.

Wolf Kati hagyományos palóc mintájú tojásokat is festett Hollókőn

Forrás: mediaklikk.hu

Fotó: Africa Studio

Ahogy arról előzetesen beszámoltunk hírportálunkon, A Dal húsvéti válogatásában az ünnephez illeszkedő hangulatú és hangzású dalcsokrot hallhattak a nézők a dalválasztó korábbi évadainak versenydalaiból és extra produkcióiból. A dalokon túl a zsűritagok – köztük Wolf Kati – pedig az ünnepkörhöz kapcsolódó személyes élményeiket, családi hagyományaikat osztották meg a nézőkkel a nagyszombati adásban. 

A zsűriasztalnál már a harmadik évadot töltő Wolf Kati ráadásul nem is akárhová: a húsvét fővárosába, azaz Hollókőre látogatott, hogy elmélyedjen a tojásfestés rejtelmeiben, emellett családi szokásaikról is mesélt a nézőknek. Mint elárulta, nagymamája rendkívül otthonosan mozgott a hagyományokban, így ő maga is úgy nőtt fel, hogy bizonyos népszokások az ő életének is részét képezték. Kislányként, valamint napjainkban, édesanyaként, lányaival is minden évben saját kézzel festett hímestojásokkal várják a locsolókat húsvéthétfőn. 

Az énekesnő családjában fontos szerepe van a hagyományoknak
Az énekesnő családjában fontos szerepük van a hagyományoknak
Forrás: mediaklikk.hu

Az énekesnő Hollókőn egy helyi hagyományőrzőtől tanult meg néhány kulisszatitkot a hagyományos tojásfestésről, így elsajátíthatta többek között azt is, hogy hogyan kell a hagyományos palóc mintát megfesteni a tojáshéjra. A beszélgetés közben azt is elárulta, hogy édesapja sosem felejti el meglátogatni őket húsvéthétfőn, sőt, elvárja, hogy a locsolásért cserébe szépen festett tojást kapjon.

Rozmaringos minta is készült
Rozmaringos minta is készült
Forrás: mediaklikk.hu

Wolf Kati a műsorban Boldogság utca 100. című saját dalát is előadta, melyet a műsor 14:25. percétől lehet visszahallgatni, 17:40-től pedig IDE kattintva visszanézhetik Kati hollókői látogatását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!