Tojásfestés

2023.04.08. 09:00

Elképesztő húsvéti dekorációkat készített Oszter Alexandra (fotók, videó)

Oszter Sándor lánya mindamellett, hogy fantasztikus színésznő, végtelenül tehetséges képzőművészként is. Alexandra húsvétra is készült, méghozzá az Oszter nagymamájától tanult tojásfestéssel hangolódott az ünnepekre.

Angyal Eszter

Oszter Alexandra mindenkit arra buzdít, hogy bátran próbálja ki a tojásfestést, hiszen hatalmas élmény saját kezűleg tojást díszíteni

Forrás: Mindmegette

Fotó: Fanny magazin

A színészlegenda, Oszter Sándor lánya minden bizonnyal nem az unatkozás híve. Oszter Alexandra korábban arról mesélt, hogy nagy fába vágta fejszéjét, hiszen bár korábban felmerült, hogy eladják a diósjenői birtokon, később mégis inkább úgy döntött, hogy szeretné felvirágoztatni azt, sőt, megnyitni annak kapuit az emberek előtt. A színésznő számára ugyanis édesapja öröksége jóval inkább érzelmi, mintsem anyagi értékkel bír. 

A gyönyörű nő édesapjától színészi vénát örökölt, apai nagymamájától pedig megtanulta a tojásfestés rejtelmeit. Utóbbiban közrejátszik, hogy a színi tanulmányok mellett képzőművészetet is tanult. Napjainkra olyan mélységig beletanult a húsvéti tojások megfestésébe, hogy már megrendelésre is készíti azokat, közösségi felületein pedig rendre meg is mutatja a legújabb alkotásait.

A Mindmegette a Fanny magazin nyomán számolt róla be, hogy Oszter Alexandra bár követi a nagymamájától tanult régi hagyományokat, ám modern eszközöket is használ az alkotáshoz. A színésznő életében már évek óta sűrű a húsvéti időszak, hiszen ilyenkor 100, 200 hímestojást is megfest, közben pedig jó érzéssel gondol vissza a gyermekkorában megélt húsvéti hagyományokra.

Ez az ünnep, minthogy katolikus családban nevelkedtem, mindig körmenettel, tojásfestéssel, majd szombat este sonkavacsorával, kaszinótojás-evéssel zajlott. Természetesen húsvéti tojásokat is készítettünk, amiket festékbe mártogattuk anyukámmal. Az Oszter nagyikám akkor már rengeteg liba- és strucctojást festett, nyugdíj-kiegészítésként, az ünnepek előtt. Amikor már nagyon rosszul látott és ülni sem tudott, nemhogy festeni, átadta a tojásokat, hogy fessem meg – mesélte a lapnak Alexandra. Hozzátette: – Ekkor már túl voltam a képzőművészeti iskolákon. Nagyi akrillal dolgozott, én Schminke aquarellel, a végén pedig lakkal kezelem.

A színésznő elárulta, a libatojásokat szinte festésre készen, vagyis üresen vásárolja, hiszen kompresszorral előre kifújják és fertőtlenítik azokat.

– Mielőtt festem, átcsiszolom egy reszelő szivaccsal, majd elkezdem felrajzolni a vázlatot, aztán tűfilccel kontúrozok, és elkezdem kiszínezni lépésről lépésre. Először csak magamnak készítettem, aztán hamar egyre több embernek kellett. Amikor pedig megosztottam a közösségi oldalakon, hogy miket csinálok, egyre nőtt az érdeklődés. Mondjuk 200-nál így sem tudok többet festeni, hiszen legalább egy óra egy tojás elkészítése – avatott be a folyamat részleteibe a színésznő.

A portál beszámolt arról is, hogy Alexandra hamarabb végezte el a Képzőművészeti Egyetemet, mint hogy színésznő lett, s talán többek között ennek is köszönhető, hogy az általa festett tojások igazi művészi alkotások. Ennek ellenére mindenkit arra buzdít, hogy akiben van erre nyitottság, az bátran próbálja ki a tojásfestést, hiszen sokkal nagyobb élmény saját kezűleg díszíteni őket, mint például a kész matricákat felragasztani.

– Azt javaslom, hogy egyszerű motívumokkal kezdjék. Rajzolják elő a mintát, esetleg próbálják ki a gouache festéket, mert könnyebb vele dolgozni. Mindezek előtt pedig érdemes kifújni és fertőtleníteni a tojásokat – üzente mindenkinek Oszter Alexandra.

Ma is úgy ünnepelem a húsvétot, mint gyermekkoromban, annyi különbséggel, hogy most már a saját kis családommal. Kicsiként szerettem, hogy a fűben, a kertben kellett megkeresni az ajándékokat. Ezt az ajándékkeresést később a kisfiamnál is alkalmaztam – tette hozzá a képzőművészként is rendkívül tehetséges színésznő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!