Sztár a konyhában

2023.02.27. 16:30

Sütisuli Gáspár Beával: így készül a pisztáciás képviselőfánk!

Egy igazán különleges süteményt, pisztáciás képviselőfánkot készített a nógrádmegyeri háziasszony, a receptjét pedig szerencsére a követőivel is megosztotta közösségi oldalán.

Nool

Gáspár Bea konyhájában mindig valami finomság készül

Forrás: Facebook/Bea Konyhája

Gáspár Bea méltán híres főző- és sütőtudásáról, munkásságát számos szakácskönyv is dicséri már. Legutóbbi – negyedik – kötetét, ami a Családi receptek egyszerűen címet kapta tavaly november elején mutatta be Salgótarjánban

Bea asszony tegnap közösségi odalán osztott meg egy fantasztikus sütireceptet, ezúttal pisztáciás képviselőfánkot készített. Lássuk, hogy hogyan készül: 200 gramm víz, 200 gramm étolaj, 200 gramm liszt, egy csipet só és egy csipet cukor, valamint 6 darab tojás felhasználásával égetett tésztát készítünk. Elsőként a vízben az olajat elkezdjük melegíteni, egészen addig míg az olaj el nem kezd pattogni. Akkor beletesszük a lisztet, a sót és a cukrot, majd addig kevergetjük, amíg jó resztelt állaga nem lesz. 

Íme Gáspár Bea pisztáciás képviselőfánkjai
Íme Gáspár Bea pisztáciás képviselőfánkjai
Forrás: Facebook/Bea Konyhája

Bea tanácsai szerint ezt követően egy másik edényben, vagy a robotgép keverőtáljában kihűtjük a masszát, majd egyenként adagoljuk hozzá az egész tojásokat, miközben a géppel folyamatosan keverjük a tésztát. Mint fogalmaz, szép, homogén tésztát kell kapnunk, amit aztán habzsákból, az előzetesen sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodunk. Bea azt javasolja, hogy ha nincs gőzös sütőnk, akkor a tésztákat kicsit vízzel spricceljük le, majd 200-210 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses módban süssük meg, 12-15 perc alatt - a sütőtől függően. Bea hangsúlyozta, hogy a sütőajtót nem szabad kinyitni, mert akkor összeesnek a fánkok. 

– Ha megsült (ezt onnan tudjuk, hogy a fánkok repedései is aranybarnák) akkor a sütőajtót csak résnyire nyitjuk ki, és így hagyjuk hűlni a sütőben a fánkokat kb. 8-10 percig, hogy a hirtelen hűlés ne okozza a szép felfújt fánkok összeesését. A fánkok tetejét levágjuk majd betöltjük a krémmel és a habbal – fogalmazott Gáspár Bea.

Bea szerint a tészta elkészítése kulcsfontosságú
Bea szerint a tészta elkészítése kulcsfontosságú
Forrás: Facebook/Bea Konyhája

A krém természetesen többféle ízben készülhet, a háziasszony viszont ezúttal pisztáciás verziót választott. Ehhez szükség van 200 gramm pisztácia pasztára, 500 gramm mascarpone-ra, 100 gramm porcukorra, valamint 250 gramm felvert tejszínre. Miután mindezt összekeverte és a fánktésztákra simította, további 250 gramm felvert tejszínhabbal díszítette a fánkokat, amit végezetül a levágott kis tetőkkel befedettés porcukorral meghintve tálalt.

– Itt a tészta a hangsúlyos, ha azt jól elkészítjük, bármilyen töltelék, akár sós is, mehet bele! – hangsúlyozta a sztárszakács.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!