szavazási eredmény

2021.04.01. 11:00

Olvasóink többsége bízik a halál utáni életben

Húsvéthoz közeledve azt kérdeztük olvasóinktól, mit gondolnak: van-e élet a halál után?

Forrás: Shutterstock

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus feltámadására emlékezik a világ. Krisztus ugyanis a szenvedést és a kereszthalált önként vállalva megváltotta minden ember (valaha vagy eztán elkövetett) bűnét, majd a harmadik napon a halált legyőzve feltámadt. Ezért hívjuk a húsvétot a feltámadás ünnepének.

Bár a magyar szó, amely a „hús vétele” kifejezésből ered, jellemző módon a gyomor felől közelíti meg az ünnepet, azt azért jól jelzi, milyen megpróbáltatást jelentett régen a feltámadást megelőző 40 napos böjt betartása az enni kedvelő magyar ember számára. (Ma már persze a böjt nem, vagy nem feltétlenül a hús mellőzését jelenti.)

Húsvétkor tehát Krisztusnak a halál felett aratott győzelmét ünnepeljük, amely a keresztény hit alapja.

Ennek, vagyis a feltámadás ünnepének apropóján ezen a héten azt kérdeztük olvasóinktól, mit gondolnak arról, hogy van-e élet a halál után.

A válaszadók kétharmada szerint az életünk nem ér véget a halállal. Közülük 37 százaléknyian János evangéliumának Jézus szavait idéző mondatát választották (Jn 11, 25), amely szerint: „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha.” Vagyis aki hisz Jézusban és követi őt, az feltámad a halála után az örök életre.

A szavazók 23 százaléka szerint szintén nem a halál az élet vége, ők egyetértenek azzal az állítással, amely szerint lennie kell életnek a halál után, hiszen a lélek biztosan halhatatlan.

36 százaléknyian voltak azok, akik szomorúan attól tartanak: a halállal mindennek vége. Ám vigasztalhatja őket az a tény, hogy Jézus mindenkit hív és vár, sosem késő rátalálni a hitre.

Végül a szavazók 4 százaléka azt a humorosnak tűnő, valójában mélyen filozofikus lehetőséget választotta, amely szerint „inkább az a kérdés, van-e halál az élet után”.

[eweb-voting id="3868687"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában