Elismerés

2023.12.09. 17:59

Átadták a közmédia legrangosabb szakmai díjait (fotók)

A köz szolgálatáért végzett tevékenység és a példaértékű szakmai munka elismeréseként tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat tegnap este Budapesten.

MW

A díjazottak és díjátadók a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjak átadásán a Thália Télikertben 2023. december 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A közmédia mindig a közösről szól, a „közös kultúráról, aggodalmainkról, küzdelmeinkről, sikereinkről; közös jelenünkről és jövőnkről” – mondta az eseményen Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke. Hozzátette: 

a kitüntetettek tehetségükkel, tudásukkal a közt szolgálják.

Úgy fogalmazott, a közmédia nevében a „bűvös szó: köz”, amely csak három betű, de „felér egy sokpontos kiáltvánnyal.” A célt mindig ez a három betű adja – emelte ki.

ÁDER János
Áder János korábbi köztársasági elnök beszédet mond a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjak átadásán a Thália Télikertben 2023. december 8-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A díjátadón a kiemelkedő szakmai munkáért és a közösségért végzett tevékenységért járó 

Duna-díjat Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetének, az Ökumenikus Segélyszervezetnek ítélte oda a kuratórium.

A kitüntetést Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója vette át.

LEHEL László
A Duna-díjjal kitüntetett Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjak átadásán a Thália Télikertben 2023. december 8-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A Karinthy-gyűrűt Reviczky Gábor, a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kapta.

Mint elhangzott: a szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó kitüntetésben 1975 óta részesülnek a humor műfajának képviselői.

Az idén Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal elismert színművész az évtizedek alatt a magyar- és világirodalom sok színpadi művében, valamint számtalan filmben és tévéjátékban alkotott emlékezeteset, emellett világsztároknak kölcsönözte hangját – emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a díj átadásakor.

ALTORJAI Anita; REVICZKY Gábor
Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója átadja a Karinthy-gyűrűt Reviczky Gábornak, a Nemzet Művésze címmel elismert, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjak átadásán a Thália Télikertben 2023. december 8-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Közölte, hogy Reviczky Gábor színházi szerepek mellett a kilencvenes és a kétezres évek szinte valamennyi magyar filmvígjátékában is játszott. 

Szellemes ember, nagy nevettető és a Rádiókabaré nélkülözhetetlen alakja 

– jelentette ki Altorjai Anita. Hozzátette:

 a szórakoztatás számára színészi küldetés, és mind a nézők, mind a szakma részéről megbecsülés övezi.

 Megjegyezte: Reviczky Gábor 74 évesen is dolgozik, azok után is, hogy a „sors kényszerpihenőre küldte” egy időre.

A Sára-Csoóri-életműdíjat Hábermann Jenő vehette át.

A Balázs Béla-díjas filmproducer számos filmes műfajban bizonyította kivételességét, a lényeglátás képességét, a producerként keze alatt megvalósult filmek az igazságot és az értékeket hirdetik, tehetségével, elhivatottságával, szakmai és emberi nagyszerűségével tiszteletet vívott ki határainkon innen és túl – mondta az átadón Tóth István Zoltán, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tartalomért felelős igazgatója.

Az életműdíjjal egyszerre két személyiségnek állít emléket az alapító: a nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándornak, valamint a nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, esszé- és prózaíró Csoóri Sándornak.

KUDLIK Júlia; HÁBERMANN Jenõ
Kudlik Júlia újságíró, televíziós műsorvezető, bemondó, a Magyar Televízió örökös tagja (b2) átadja a Sára-Csoóri-Életműdíjat Hábermann Jenő Balázs Béla-díjas filmproducernek
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Az ismeretterjesztői 

Tőkéczki László-díjat a magyar zene rádiójának, a Dankó Rádiónak ítélte oda a kuratórium.

A magyarnótákat, népzenét, operettslágereket, örökzöld dallamokat és világzenét sugárzó adó több mint egy évtizede közvetít értékes kultúrát – méltatta a rádiót Takaró Mihály irodalomtörténész. A díjjal a Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, a Duna Televízió alapító kurátora, valamint a közmédia számos műsorának házigazdája és közreműködője előtt tisztelegnek.

SZABÓ Tamás; EREDICS Gábor
Eredics Gábor (k) és Szabó Tamás, a Tőkéczki László-díjjal kitüntetett Dankó Rádió képviselői a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjak átadásán a Thália Télikertben 
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A Herczeg Ferenc-díjban Andrónyi Kolos, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Vallási, valamint Nemzetiségi és Külhoni Főszerkesztőségének vezetője részesült.

Újító szemléletének köszönhető a közmédia számos vallási és nemzetiségi műsora, szakmai elhivatottságával nagyban hozzájárult az év egyik legmeghatározóbb eseményének, Ferenc pápa budapesti látogatásának történeti jelentőségű közvetítéséhez – emelte ki az átadón Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója. Az elismeréssel a 160 éve született író, újságíró, az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztője, a Magyar Figyelő című lap szerkesztő-újságírója, a Petőfi Társaság elnöke előtt tiszteleg az alapító.

ANDRÓNYI  Kolos; SIKLÓSI Beatrix
Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója (b) átadja a Herczeg Ferenc-díjat Andrónyi Kolosnak, az MTVA Vallási, valamint Nemzetiségi és Külhoni Főszerkesztősége vezetőjének a
Fotó: Kovács Attila / Forrás:  MTI

A Magyar Rádió egykori zenei igazgatója, a Zeneakadémia hajdani főigazgatója, a Corvin-lánccal és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus emlékére alapított 

Dohnányi Ernő-díjat a Vujicsics Együttesnek ítélte oda a kuratórium.

A Kárpát-medencei délszláv nemzetiségek népzenei hagyományait ápoló Kossuth-díjas zenekar jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját – emlékeztetett a díj átadásakor Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója.

BORBÉLY Mihály; EREDICS Kálmán; EREDICS Gábor; BRCZÁN Miroszláv; EREDICS Áron; SZENDRÕDI Ferenc
A Dohnányi Ernő-díjjal kitüntetett Vujicsics Együttes tagjai, Eredics Áron, Eredics Gábor, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc, Borbély Mihály és Mihó Attila (b-j) 
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Radványi Dorottya televíziós műsorvezető kapta a Wacha Imre-díjat,

amely a rádiós és televíziós munkatársakat több mint 50 évig oktató beszédtanárnak, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével és Arany Kazinczy-díjjal kitüntetett életműdíjas nyelvésznek állít emléket.

KAUTZKY Armand; RADVÁNYI Dorottya
Kautzky Armand színművész átadja a Wacha Imre-díjat Radványi Dorottyának, a Duna Kazinczy-díjas műsorvezetőjének
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A magyar nemzeti hírügynökség alapítója, az MTI kiemelkedő szerkesztője és parlamenti tudósítója előtt tisztelgő

 Egyesy Géza-díjat Haják Szabó Mária, a Kossuth Rádió felvidéki tudósítója kapta. 

A díj átadásakor elhangzott: tudósításai, riportjai, interjúi naponta hallhatók a Krónikában és a Határok nélkül című műsorban. Közössége iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy a felvidéki magyar újságíróképzés egyik meghatározó alakja.

SZABÓ Mária; KERTÉSZ Róbert
Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója átadja az Egyesy Géza-díjat Haják Szabó Máriának, a Kossuth Rádió felvidéki tudósítójának 
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Az MTVA 2021-ben elhunyt hírigazgató-helyettesének emlékére alapított

 Gyukity István-díjat az M1 aktuális csatorna műsorvezetője, Meszes Boglárka vehette át.

Az MTVA 2021-ben elhunyt hírigazgató-helyettesének emlékére alapított Gyukity István-díjjal kitüntetett Meszes Boglárka
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A sportújságírók díját, a közmédia életműdíjas főmunkatársának, legendás sportriporterének emléket állító 

Knézy Jenő-díjat Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport kommentátora kapta.

VÁSÁRHELYI Tamás
A sportújságírók díjával, a közmédia életműdíjas főmunkatársának, legendás sportriporterének emléket állító Knézy Jenő-díjjal kitüntetett Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport kommentátora
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A közszolgálati média díjátadó gáláját december 22-én 21 órakor az M5 kulturális csatorna is bemutatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában