Tánc

2023.10.29. 08:30

Online közvetítéssel is készül a balett világnapjára a Magyar Nemzeti Balett

November 1-jén online közvetítéssel, 4-én kulisszajárással készül a balett világnapjára a Magyar Nemzeti Balett – közölte a Magyar Állami Operaház az MTI-vel.

MW

Online közvetítéssel és kulisszajárással készül a balett világnapjára a Magyar Nemzeti Balett

Forrás: Magyar Állami Operaház

Az intézmény YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19 órától elérhető közvetítés betekintést enged a balettegyüttes napindító gyakorlataiba, valamint a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba.

November 4-én, ugyancsak a balettvilágnaphoz kapcsolódva, balettmesterek tartanak tánctematikájú ingyenes vezetéseket az Operaházban.

A World Ballet Day (WBD) – A balett világnapja kezdeményezést 2014-ben hívta életre a londoni Királyi Balett a San Franciscó-i Balettel és az Ausztrál Balettel együttműködésben.

Az esemény célja, hogy internetes közvetítéseken keresztül engedjen betekintést az együttesek életébe, reggeli balettgyakorlataiba, próbáiba, ezáltal nyújtva megmutatkozási lehetőséget a különböző társulatoknak, és megünnepelve a balett műfajának sokszínűségét.

A 10. alkalommal jelentkező eseménysorozathoz az idén 6 kontinens 58 balett-társulata és balettiskolája csatlakozott, hogy november 1-jén valamely közösségi oldalán bepillantást nyújtson az együttesnél folytatott műhelymunkába.

A szervező három társulat mellett olyan patinás intézmények is képviseltetik magukat, mint az American Ballet Theater, a Bécsi Állami Balett, a Boston Ballet, a Holland Nemzeti Balett, a Kanadai Nemzeti Balett, a Monte-Carlói Balett vagy a Stuttgart Ballet.

Az ingyenesen hozzáférhető közvetítéseket a https://worldballetday.com gyűjti egybe.

A közleményben kiemelik, hogy a balettvilágnaphoz első ízben csatlakozik az idén Közép-Európa legnagyobb és Magyarország egyetlen klasszikus balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett is.

A társulattal előre rögzített, több mint 100 perces angol nyelvű felvételen, amely az Opera YouTube- és Facebook-csatornáján november 1-jén 19 órától lesz hozzáférhető, Mirzoyan Albert balettmester tart balettgyakorlatot. Zongorán közreműködik Lázár György vezető korrepetitor, a felvételt Milkovic Gabriella nemzetközi kulturális menedzser kommentálja.

A közvetítésben ugyancsak részletek lesznek láthatók Seregi László Spartacus és Michael Messerer Don Quijote című balettjének próbáiból is.

A világnaphoz kapcsolódóan Kőszegi Katalin és Szirb György, a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Nemzeti Balett balettmesterei november 4-én a táncművészek szemszögéből mutatják be hat alkalommal csoportos vezetéseken az Operaház életét, betekintést engedve a kulisszák mögé és a próbákba is, amennyiben azt a lehetőségek engedik.

A 10 és 15 óra között az Andrássy úti Ybl-palota aulájából óránként induló ingyenes vezetésekre előzetes regisztráció szükséges, amit az érdeklődők a [email protected] tehetnek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában