Agrárágazatok

2024.01.29. 21:50

Nagy István: meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet

Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet, az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) meghosszabbítása elfogadhatatlan - írta a közösségi oldalán hétfőn az agrárminiszter.

MW

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 42. Agromashexpo és Agrárgépshow megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2024. január 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

 Nagy István szerint jelentős hatást gyakorol az EU mezőgazdasági szektoraira az ATM-rendelet, amely korlátok nélküli kereskedelmet biztosít Ukrajna számára. Ki kell mondani, hogy veszélyezteti az agrárágazatok stabilitását és a termelők jövőjét - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: Ukrajna mezőgazdasági exportja eredetileg főként a harmadik országokat célozta, azonban a háború kitörése óta az EU piacaira érkezik, jelentős zavarokat előidézve. 

A bejegyzés szerint a termelési előírások közötti különbségek versenyhátrányba hozzák az uniós termelőket. 

Az agrárminiszter ezért elfogadhatatlannak tartja az ATM-rendelet jelen formájában történő meghosszabbítását 2025 júniusáig, szükségesnek tartja a módosítását, továbbá védintézkedések bevezetését sürgeti az európai agrárium és élelmiszeripar védelmében. 

Amíg ez nem történik meg, a kormány saját hatáskörben a határok lezárásával a magyar termelőket és fogyasztókat egyaránt megvédi - közölte Nagy István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában