Mérséklődés

2023.07.07. 11:29

MNB: az élelmiszerek és az iparcikkek fékezték a júniusi inflációt

Júniusban ötödik hónapja folytatódott az infláció lassulása. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal, 20,1 százalékra lassult; a lassulást szinte teljes egészében az élelmiszerek (0,9 százalékpont) és az iparcikkek (0,4 százalékpont) okozták – állapította meg a júniusi inflációs adatot értékelve pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A jegybank kiemelte, az előző hónaphoz képest az éves maginfláció 2,0 százalékponttal 20,8 százalékosra mérséklődött. A maginfláció csökkenéséhez mindegyik termékfőcsoport hozzájárult.

Az élelmiszerek inflációja hatodik hónapja lassul, így júniusban 29,3 százalék volt. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött.

 Az élelmiszerinfláció lassulását elsősorban a tej és tejtermékek, valamint a kenyér és pékáruk árainak alakulása magyarázta. Az MNB megjegyezte azt is, hogy májushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 1,3 százalékkal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,6 százalékkal csökkentek.

Az iparcikkek éves inflációja 15,7 százalékra csökkent. 

A termékcsoport árai 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A nem tartós iparcikkek árai emelkedtek, amit a tartós iparcikkek árának csökkenése csak részben ellensúlyozott. A tartós iparcikkek árcsökkenéséhez legnagyobb mértékben a használt autók árcsökkenése járult hozzá.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben a korábbi hónapokhoz képest lassuló ütemben, 0,6 százalékkal nőttek, az éves index - 2021. júliusa óta első alkalommal -csökkent, és 18,4 százalékos volt júniusban.

Az MNB elemzése kitért arra is, hogy a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai májushoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. 

A vezetékes gáz árának csökkenése változatlanul arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában