Jó termés várható

2023.07.16. 13:00

Bőség lehet idén csemegekukoricából

Az átlagosnál több csemegekukorica teremhet idén. A főbb termesztőkörzetekben jó állapotú a csemegekukorica, a termés meghaladhatja az átlagost – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Bugány János

A tavalyival ellentétben idén a csapadék és a hőmérséklet egyaránt kedvezően alakult, öntözés nélkül is jó termésben bízhatnak a gazdálkodók. Számukra a piaci helyzet szintén kedvező, hiszen az év elején minden eddiginél magasabb árra szerződtek velük a feldolgozók, sokszor előleget és öntözési prémiumot is kaptak tőlük.

A termelés költségei továbbra is magasak, az uniós piacon pedig a tavalyi rossz termés miatt megjelenhettek a kínai cégek is, nehezítve a feldolgozóipar helyzetét.

 A külföldi konkurencia hatását a közlemény szerint még nem lehet megbecsülni, de az árakban valószínűleg nem lehet velük versenyezni. Magyarországnak az lehet az előnye, hogy az itt termett csemegekukorica sokkal jobb minőségű, mint a távol-keleti 

– írták.

Belföldön az elmúlt években 30-34 ezer hektár között változott a termőterület nagysága, mennyiségét tekintve ez a legjelentősebb ipari zöldségféle. 

A termőtájak közül a Hajdú-Bihar a legfontosabb 10 ezer hektár feletti termőterülettel, emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is több ezer hektáron terem csemegekukorica. 

A termőterületnek csaknem 70 százaléka öntözött, a Magyarországon termesztett fajták között ugyanekkora a szuperédes fajták aránya. A belföldi fogyasztás fejenként csupán egy-másfél kilogramm évente, így a termésnek mintegy 95 százaléka külföldre kerül – olvasható a közleményben.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában