Mennyi az annyi?

2023.05.31. 12:08

Lángos, hekk, hamburger: ennyiért ehetünk idén a strandokon

Lassan indul a strandszezon, nyitnak a büfék, éttermek, lángossütők és fagyizók. Az alapanyagok drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány azonban megnehezítik a vállalkozások működését. Infografikán mutatjuk be a legfontosabb tudnivalókat a strandételekről.

MW

A lángos népszerűsége töretlen, de továbbra is nagy kedvenc a hekk is

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

A KSH adatai alapján már a tavalyi szezonban 30–35 százalék között emelkedtek a strandokon fogyasztott büféételek fogyasztói árai 2021-hez képest (2022. júliusi árak 2021 júliusához viszonyítva): hasábburgonya (+32%), hamburger (+35%), pontyszelet (+33%) – írja elemzésében az Oeconomus

A gazdaságkutató szerint idén nyáron is folytatódhat az áremelkedés a strandokon, elsősorban az alapanyag- és az energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány következtében. A KSH legutolsó, 2023. áprilisi adatai szerint egy év alatt a gyorsfagyasztott hasábburgonya 80 százalékkal, a hamburger 45 százalékkal, a pontyszelet 46 százalékkal drágult.

Kép előnézete
Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Fontos kiemelni ugyanakkor – tették hozzá –, hogy az alapanyagok és az energiaszámlák drágulásának mértékét nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a vállalkozások a kereslet árérzékenysége miatt. (Ez azt jelenti, hogy bizonyos összeghatár felett egyszerűen már nem vennék meg az adott árut, vagy csak jóval kisebb mennyiségben.) 

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában