Járműfinanszírozás

2017.10.30. 11:45

Két számjegyű a növekedés a magyar lízingpiacon

Az év első kilenc hónapjában a lízingcégek 428 milliárd forintot helyeztek ki, ami 19 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában elért teljesítményt .

A Magyar Lízingszövetség hétfői tájékoztatása szerint a piacbővülést az is mutatja, hogy a kihelyezett összeg meghaladja a 2014-es egész éves összeget, 2015 azonos időszakához képest pedig 40 százalékos az emelkedés.

Az idei bővülés meghaladja majd a szervezet 5 százalékos növekedést jelző év eleji prognózisát – idézi a közlemény Nyikos Katalint, a Magyar Lízingszövetség elnökét.

A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró. A gépjárműveknél az európai átlagos növekedés valamivel 10 százalék alatt van, Magyarországon 18 százalék, a termelőeszközöknél pedig az európai bővülés 12 százalék, míg a magyar 20 százalékos az első háromnegyed évben.

A környező országok lízingpiacain általában 10 százalék körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban, a magyar piac tehát kifejezetten jól teljesített.

Az összefoglaló szerint a különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillér továbbra is a járműfinanszírozás. A személy- és kis haszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. A magánszemélyeknél már 33 százalékos a lízingfinanszírozás aránya, szemben a múlt év végi 30 százalékkal. A nagy haszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg.

A gépek és berendezések részpiacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. Az emelkedés a vállalkozások beruházási kedvével magyarázható.

Azt jelzi, hogy egyre több vállalkozás választja nem csak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást.

A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett. Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank növekedési hitelprogramja, amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent.

A lízingszövetség szakemberei a következő időszakban további bővülést várnak, bár a dinamika lassulhat – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában