Mi történt?

2024.03.08. 04:55

Az utcán kellett újraéleszteni Pokorny Liát

Pokorny Lia a frászt hozta mindenkire, a jelenlévők lefagytak a döbbenettől... Szerencsére akadt, aki tudta, mit kell tenni és újraélesztette.

Pokorny Lia színésznő

„Nagyon fáradt vagyok. Nagyon fura nyomást érzek a mellkasomban. A bal karomon is érzem meg a nyakamban. Nagyon fáj a gyomrom, meg izzadok. Jó, majd hívlak” – mondta, mielőtt elájult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a Pokorny Lia. 

Pontosabban a színésznő által játszott ügyvédnő. Szörnyű látvány – akárcsak a valóságban! És valahol ez volt a lényeg az Országos Mentőszolgálat Alapítvány NŐ a tét! – Újraélesztés mindenkinek című kisfilmjének készítésekor. A kisfilm pedig, melyre sztárok sora mondott igent, szó szerint életmentő lehet!

Láthatjuk Oroszlán Szonját és Szabó Győzőt, a korábbi életmentő kisfilmekből ismerős Csuja Imrét, Faragó Andrást és Thuróczy Szabolcsot, valamint a fent említett színésznőt, Pokorny Liát, de ügyintézőként, majd a defibrillátorral megérkező munkatárs szerepében a NAV szóvivője, Kiss Péter András is megjelenik a produkcióban. A produkcióban, melyben végül Oroszlán Szonja alakítja a talpraesett életmentőt, aki nemcsak cselekszik, de egy sor hasznos dolgot is tisztáz - írja a Metropol.

„És te mit csinálsz, ha egy nő összeesik előtted? Ugyanazt, mint egy pasival. Először is megvizsgálod. Ha nem reagál, nem lélegzik, vagy hörgő hangot ad, akkor valószínűleg leállt a szíve! Hívd a 112-t és szerezz egy defibrillátort, ha van! Aztán kezdjük az újraélesztést”

– mondja Oroszlán Szonja karaktere.
„Az ujjaidat összefonod (teszi a jobb kézfejére a bal tenyerét úgy, hogy a jobb keze ujjai között átnyúlnak a bal keze ujjai), aztán gyerünk! A mellkasát 5-6 centi mélyre nyomod, nyújtott karral. Folyamatosan. Amíg csak bírod.”
Majd Csuja Imre figurája veszi át a szót:
„A lényeg, hogy erősen és gyorsan csináld, egy másodperc alatt kb. kétszer. Mintha a Stayin’ Alive ritmusára csinálnád. Ne hagyd abba, amíg magához nem tér, vagy míg a mentők ki nem érkeznek!”  

Azon aggódsz, hogy félreértik, mert cicije van? Hidd el, a végén hálás lesz, hogy megmentetted az életét!

– tisztáz egy sokakban felmerülő aggodalmat Oroszlán Szonja karaktere.

„Te mit csinálsz, ha egy nő összeesik előtted? Baláék visszatérnek, hogy Timi (Oroszlán Szonja) vezetésével bemutassák: mi a teendő, ha egy nőt kell újraélesztenünk” – szól a kisfilm összefoglalója.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kisfilmjének célja, hogy tovább javuljon az újraélesztési tudás és hajlandóság Magyarországon, és merjünk cselekedni, akár egy nő, akár egy férfi élete kerül veszélybe.

Nézd meg az Országos Mentőszolgálat Alapítvány NŐ a tét! – Újraélesztés mindenkinek című társadalmi ismeretterjesztő kisfilmjét!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában