érdemes figyelni

2017.11.08. 18:58

Mit ehet, ha gyógyszert szed?

Nem mindegy, mikor és milyen ételeket fogyaszt, ha beteg.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egyes élelmiszerek befolyásolják a bevett szerek hatásmechanizmusát, így párhuzamos fogyasztásuk nem kívánt kísérő tüneteket válthat ki. A Mindmegette ezeknek járt utána.

Tejtermékek és antibiotikumok

A figyelmeztetés csak bizonyos típusú antibiotikumokra vonatkozik, mivel ezeknél a kalcium megnehezíti a hatóanyagok felszívódását. Épp ezért a bevételük előtt és után 2-2 órával nem javasolt például tejet, joghurtot, vagy túrót fogyasztani.

Rostban gazdag ételek és fájdalomcsillapítók

Ha fájdalomcsillapítót kell bevennie, kerülje a rostban gazdag élelmiszerek, például a müzli vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk és tészták fogyasztását. A ballasztanyagok késleltetik a hatóanyag felszívódását a vékonybélben, így gyengítik a gyógyszer hatását.

Sajt és antidepresszánsok

A legtöbb ilyen szer megnöveli az agyban a különböző hírvivő anyagok, például a szerotonin vagy a dopamin koncentrációját. A bevételükkel egyidejűleg elfogyasztott protein- és tiramintartalmú élelmiszerek – ilyen a sajt is – jelentősen megemelhetik a vérnyomást.

Grépfrút és antihisztamin, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A citrusféle gátolhatja a hatóanyagok lebontását, így azok felhalmozódnak a vérben, és felerősödik a hatásuk. Az allergiára szedett antihisztamin grépfrútlével együtt fogyasztva akár májproblémákat is okozhat! Általános szabály: a gyógyszereket gyümölcslé helyett lehetőleg mindig egy nagy pohár vízzel nyelje le!

Zöld színű zöldségek és vérhígítók

Aki ilyen gyógyszert szed, annak vigyáznia kell a K-vitamin-tartalmú élelmiszerek, például a brokkoli, a spenót, a fejes saláta, a zöldborsó, valamint a zöldbab fogyasztásával. Ezek a zöldségek ugyanis gyengíthetik a gyógyszer hatását. Ugyanez érvényes a K-vitamin szedésére is.

Medvecukor és vízhajtók

Mivel az édesgyökér-kivonat is fokozza a vizeletképződést, így együttes fogyasztásuk esetén túl sok kálium választódik ki, ám a megfelelő, folyamatos káliumszint rendkívül fontos a szív, az idegek és az izmok működése szempontjából!

Spenót és vaskészítmények

Ha vaspótló készítményt kell szednie, akkor vigyázzon a spenótos ételekkel, mivel a spenótban lévő oxálsav a szervezet számára hasznosíthatatlan formában köti meg a vasionokat. Az a biztos, ha egy-két órát hagy a spenótos étel elfogyasztása és a vaspótló bevétele között.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!