Évente változik

2018.01.20. 17:36

Idén rövid lesz a farsangi időszak

A tavasz előszelének is tartott téltemető ünnepkör a bőséges lakomák, mulatságok és karneválok szezonja, ám idén már február 13-án befejeződik.

A farsangi időszak kezdete január 6. vízkereszt, a vége pedig a nagyböjtöt megelőző húshagyó kedd éjfél, ami az idén február 13. – mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató szombaton az M1-en.

A farsangi időszak évente változó hosszúságát az okozza, hogy húshagyó kedd mozgóünnep, vagyis jellemzően minden évben más napra esik, így az egész ünnepkör időtartamát befolyásolja.

Régen azért okozott gondot a rövidség, mert a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka, az utolsó három napban rendezték meg a háromnapos bálokat

- tette hozzá.

A néprajzkutató kitért arra, hogy a mohácsi busójárás eredetileg házról házra járó termékenységvarázsló szokás volt, a faragott famaszkot viselő busók csak felnőtt férfiak lehettek, később vált a rendezvény idegenforgalmi látványossággá.

Borítókép: Busójárás Mohácson tavaly, február 28-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!