hátrafelé szalad

2017.10.01. 19:00

Bolondozik az egyik óriáspanda a berlini állatkertben

Némileg aggasztja a berlini állatkertet, hogy három hónappal az érkezése után is furcsán viselkedik a Kínától kölcsönkapott két óriáspanda egyike, a Meng Meng nevű nőstény.

Míg hím társa, Csiao Csing szemlátomást megszokta új környezetét és a rumlit maga körül, Meng Meng kifutójának csak kis részét használja, állandóan hátrafelé szalad, ügyetlenkedik, hátsóját a falnak és az üvegtábláknak nyomkodja.

Az állatkert és az általa megkérdezett szakértők nem találnak magyarázatot a nőstény szokatlan viselkedésére, de az állat jól eszik és alszik, ezért nem tartanak szükségesnek különleges intézkedéseket, egyelőre csak folytatják Meng Meng megfigyelését.

A panda csak nehezen szokja meg új környezetét, esetleg pubertáskori problémái vannak, talán a közönségnek produkálja magát ilyen furcsán – találgatták eddig az állatgondozók, akik eleinte még le is zárták a kifutó egy részét, hogy a látogatók ne zavarják a félénk állatot.

Német állatvédő szervezetek azonban határozottan tudni vélik a magyarázatot Meng Meng szokatlan viselkedésére. Szerintük az állat így fejezi ki, hogy szenved a fajának nem megfelelő életkörülményektől, a hasonló magatartászavarok gyakoriak fogságban élő állatoknál – mutatnak rá.

Az állatvédők szerint nem is szabadna fogságban szaporítani a veszélyeztetett állatokat vagy ha mégis, akkor a szükségleteiknek sokkal jobban megfelelő körülmények között.

A két panda júniusban érkezett Kínából Berlinbe, ahol 10 millió euróért (több mint három milliárd forintért) építettek nekik pandaházat. A ritka és közkedvelt állatokat százezrek keresték fel megérkezésük óta.

Borítófotó: Frederic Schweizer/Zoo Berlin/dpa (c) dpa – Bildfunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!