Digitália

2023.10.03. 06:00

Szívmegállásban elhunytaknak továbbra is észleléseik vannak egy kutatás szerint

A hatalmas adatbázison alapuló tanulmány szerint az emberek a „valóság új dimenzióit” élik meg, mikor meghalnak. A halálközeli élmények a halál utáni agyi aktivitáshoz kötődnek.

MW

Forrás: Shutterstock

A kutatók tanulmányozták eltérő világnézetű és műveltségű betegek agyműködését elhalálozásuk után. A visszahozottak beszámolói világos látomásokról, pontos testen kívüli érzékelésről, saját életük áttekintéséről – a valóság addig ismeretlen, más dimenziójú megéléséről szólnak.

A kiterjedt, többéves vizsgálat során, amelyet Sam Parnia intenzív osztályos orvos, a NYU Langone Health egyetemi docense vezetett, a kutatók 567 beteget figyeltek meg a világ 25 kórházában. A megfigyelt betegek szívmegállásban haláloztak el.

A betegek EEG-s agyi jeleik szerint a szívmegállásuk után egy órával fokozott agyi tevékenységet mutattak. Sajnos, a vizsgálatban részt vevők többségét nem tudták újraéleszteni, 53 beteget azonban sikerült visszahozni. A túlélők közül 11 beteg egyfajta tudatosságról számolt be az újraélesztés idejéből, 6 pedig halálközeli élményekről tett bizonyságot.

Parnia és kollégái mindezt úgy magyarázzák, hogy

az életből a halálba való átmenet gátakat számol fel az emberi agyban, amely úgy tűnik, lehetővé teszi a valóság új dimenzióinak világos megértését (…) és megnyit számos emléket, gondolatot.

A Resuscitationben megjelent tanulmány sürgeti a CPR-kutatás (cardiopulmonary resuscitation, azaz szív-tüdő újraélesztés sürgősségi eljárása, amit a vérkeringés, illetve a légzés leállásakor kell végezni), az életvégi ellátás újraértékelését, a haldoklók tudatosságának figyelembe vételét.

A szívmegállást túlélő betegek „egységesen beszámoltak arról, hogy az orvosok szemszögéből úgy tűnhetett, kómában vannak és nem reagálnak semmire, míg élet és halál között ingadoznak, de az ő saját, belső szemszögükből azt tapasztalták, teljesen eszméletüknél vannak” – mondta dr. Parnia a Vice-nak adott interjúban. „Vannak belső tapasztalataik, tudatuk olyan szintre emelkedett, amit korábban még soha nem tapasztaltak. Gondolataik élesebbekké és tisztábbakká válnak a szokásosnál.”

„Fontos, hogy ez a tapasztalatuk magában foglalja életük célirányos, értelmes újraértékelését” – folytatta. „Nem csak véletlen pillanatokat sodor eléjük, hanem életük egészéről szól.”

A CNN cikke szerint sebészek felnyitották a 80 éves Aubrey Osteen mellkasát, mikor 2020 decemberében szívinfarktust kapott.

Aubrey Osteen hallotta a fölötte folytatott orvosi beszélgetést.

„Beletelt egy percbe, mire rájöttem, hogy már nem abban a dimenzióban vagyok, amelyben ők, úgysem hallanak engem.”

Ezután azt észlelte, hogy a műtőasztal fölött lebeg, s látja, hogy a sebészek felnyitják a mellkasát. Hamarosan hallotta, hogy valaki azt mondja: „vesék”.

„Egyszerre leállt mindkét vesém – tudtam, hogy elmentem. És ekkor léptem a következő szintre” – mesélte Osteen. „Amikor felértem, Isten – vagy mondjuk, egy hatalmas jelenés – közelében voltam, melynek fény sütött a háta mögül. A fény világosabb volt, mint bármi, amit itt a Földön tapasztaltam, de mégsem volt vakító.”

„Ott volt a legédesebb angyal, aki megvigasztalt, és azt mondta nekem, nyugi, minden rendben lesz, és hogy vissza kell mennem” – mondta a most 82 éves Osteen.

„Már tudom, azért küldtek vissza, hogy elmondjam másoknak a tapasztalataimat.”

Dr. Parnia és kollégái arra törekedtek a kutatás során, hogy olyan speciális agyhullámokat keressenek a haldokló emberekben, amelyek összefüggésbe hozhatók a túlélők által gyakran előadott halálközeli élményekkel. 2017 és 2020 között a csapat többszáz kómában lévő beteget vizsgált, akiken újraélesztést végeztek az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kórházaiban.

Ilyenkor az EEG leolvasása különösen nagy kihívást jelent, hiszen a kutatóknak az agyi aktivitás jeleit a mellkasi kompressziók közötti rövid szünetekben kellett mérniük. Sok betegnél jóval a kezdeti szívmegállás után is sikerült megörökíteniük a tudatosság biomarkereit.

„A legtöbb orvos úgy tudja, az agy körülbelül 5-10 perces oxigénhiány után meghal” – magyarázza Parnia. – „Tanulmányunk egyik kulcsfontosságú megállapítása, hogy ez valójában nem igaz. Az agyi tevékenység a szívműködés leállásakor csak hibernált állapotba jut. De képes reagálni és újraindítani a működését, még egy óra elteltével is, ami egészen új lehetőségeket és szempontokat nyit meg az orvosok számára.”

A tanulmány azt írja, „a tudattal összhangban lévő, közel normális/fiziológiás EEG-aktivitás (delta, théta, alfa, béta ritmusok), valamint a kognitív és neuronális aktivitás újraindulása 35-60 perccel az újraélesztés után jelentkezett”.

A leírtak összhangot mutatnak sok, a haldokló emberek tapasztalatait összegyűjtő közelmúltbeli népszerű cikkel és könyvvel, úgynevezett halálközeli tapasztalatokkal. Ezen kívül a halál utáni agyi aktivitás megugrása, a halálba való nem azonnali, hanem fokozatos eltolódás feltűnő hasonlóságot mutat egyes keleti tanításokkal, vagy éppen a Tibeti Halottaskönyvben leírtakkal.

Különböző hátterű és kultúrájú emberek számolnak be hasonló halálközeli élményekről, életútjuk áttekintéséről, testen kívüliségről, az élet morális számbavételéről. A kutatók szerint ezeket a közös élményeket, amelyek a valóság új dimenzióinak megpillantását adják, az agy gátlásainak megszűnése váltja ki, ami az élők számára elérhetetlen, felfokozott tudatosságot tesz  lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!