Digitália

2023.07.04. 06:00

A robotok, akik részt vesznek az ENSZ „AI for Good Global” csúcstalálkozóján

A július 6-7-én Genfben megrendezendő ENSZ-csúcs leglátványosabb – ha nem is a legfontosabb – résztvevői robotok lesznek.

MW

Humanoid robot a barátnőjével. Illusztráció

Forrás: AFP

A néha ijesztő, néha inkább vicces androidok, több mint ötvenen – többségükben Európából – jönnek. Mindegyikük helyet érdemelne álmainkban és rémálmainkban, de a névsort ezúttal öt kedvencünkre szűkítettük.

1. Sophia

Sophia vitathatatlanul bolygónk leghíresebb robotja, de a legvitatottabb érdemekkel. Mint ismert, Szaúd-Arábia 2017-ben állampolgárságot adott neki, és ezzel egyes kritikusai szerint több joghoz jutott, mint az országban élő emberek jelentős része.

Sophia az alábbi interjúban mesél fontos kérdésekről:

A Meta vezető mesterséges intelligencia-kutatója, Yann LeCun kirohant ellene, „baromságnak” és „Patyomkin AI”-nak minősítette. Ennek ellenére a humanoid befolyása és hírneve töretlen maradt.

2. Ameca

Ameca kísértetiesen valóságos arca már 2021 óta ismert. Az Egyesült Királyságban építette a robotot az Engineered Arts.

A megoldás integrálja az AI-t és az AB-t (a mesterséges testet), készítői szerint ez a világ legfejlettebb humanoid robotja.

Beszélgetés Amecácal:

3. Geminoid

Listánk talán leghátborzongatóbb tagja, a Geminoid alkotója, Hiroshi Ishiguro robotmásolata.

A Geminoid Ishiguro hangját és fejmozdulatait reprodukálja, aki a saját fejéről adott hajat android ikerpárjának. Ishiguro állítása szerint a robotot azért tervezte, hogy tanulmányozza, mit jelent embernek lenni.

4. Ai-Da

A „világ első robotművészeként” emlegetett Ai-Da robotkarokkal, szemében kamerákkal és a mozgását irányító algoritmusokkal rajzol és fest.

Híresség a hazájában, az Egyesült Királyságban, mert az első robot lett, aki megszólalhatott a Lordok Házában. Sajnos produkciója kissé félresikeredett, mert meghallgatása közben úgy tűnt, Ai-Da elaludt, és újra kellett indítani.

5. Furhat

Közösséginek nevezett robot, amely pontosan úgy kommunikál velünk, emberekkel, mint mi egymással: beszél, hallgat, érzelmeket mutat és tartja a szemkontaktust.

Rendszere rendkívül alkalmazkodóképes. Furhat etnikai hovatartozása, neme és nyelve módosítható, hogy élethű, kifejező karaktereket hozzon létre. A képükön mintha Silvio Berlusconira hasonlítana.

A felvételen úgy 0:21-nél kezd el társalogni:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!