Digitália

2023.06.15. 06:00

Ilyen lesz a Facebook mesterséges intelligenciája, amivel beszélgethetünk

Zuckerberg azt mondta, minden Meta-felhasználónak lesz közösségi asszisztense, ami a jó barátjuk lesz, támogatja őket és elkészíti a hirdetéseiket is.

MW

Forrás: AFP

Többek között a készülő mesterséges intelligencia asszisztensükről is beszélt Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a Lex Fridmannel készült, alább látható, csaknem háromórás új podcastepizódban.

Zuckerberg arról beszélt, hogy nélkülözhetetlen szükségletünk az emberi társaság, de

a legtöbb embernek nincs annyi barátja, amennyit szeretne. Mi olyan eszközöket adunk majd nekik, amelyek segítik az embereket, hogy kapcsolatba lépjenek egymással. Ez lesz a fő feladatunk.

„Olyan mesterséges intelligencia asszisztenseket kapnak majd, amelyek emlékeztetni fogják őket, mikor van a barátjuk születésnapja és hogyan ünnepelhetik meg. A mesterséges intelligencia tájékoztatni fog arról, hogy mi történik az életükben, hogyan érhetik el a céljaikat hatékonyan és miként lehetnek jobb barátok.”

Zuckerberg szerint a mesterséges intelligencia asszisztensek, amelyeket a Facebook-Meta elindítani tervez, olyan szerepeket fognak betölteni, mint „egy mentor, egy életvezetési tanácsadó, egy pompomlány (nem elírás – a szerk.), tehát segíteni fog az élet minden kihívásában”.

Úgy véli, a mesterséges intelligencia segíthet az embereknek „jobban kifejezni magukat olyan helyzetekben, ahol ezt egyébként nehezen tudnák megtenni”. Szerinte ugyanis a nyelv „tökéletlen módja annak, hogy az emberek kifejezzék gondolataikat”, így az AI nyelvi modellek segíthetnek átlépni ezt a korlátot a Meta felhasználóinak.

Példának hozta saját újszülött és ötéves kislányát, akik azért sírnak, mert nehezen fejezik ki a gondolataikat. Ezzel szerinte nagyon sok felnőtt is így van. „Sok felnőtt frusztrált, mert nehezen tudja kifejezni magát – mondta Zuckerberg Fridmannek. – Mindazok a technológiák hasznosak, amelyek segítenek eligazodni a társadalomban, és támogatják az önkifejezésünket, kimondani azt, amit érzünk és gondolunk.”

Kifejtette, hogy a márkáknak többé nem lesz szükségük ügynökségekre a reklámok készítéséhez.

„Ha a jövőben hirdet szolgáltatásainkon, szüksége lesz hirdetésre? Nem, csak azt kell mondania nekünk: »Kutyasétáltató vagyok, szeretném mások kutyáit sétáltatni, keresem a megbízóimat«, és (ügynökségek közbeiktatása nélkül) létrehozzuk neki azt a reklámot, amely a legjobban teljesít számára. Csak megadja a célt a rendszerünknek, és az összeköti majd a vállalkozót a lehetséges megrendelőkkel” – állítja Zuckerberg.

A Meta már az egyik főszereplője a legújabb MI-technológiák piacának olyan cégek mellett, mint a Microsoft, amely az OpenAI-jal együttműködve már javában integrálja a mesterséges intelligenciát a termékeibe, vagy a Google, amelyik szintén elindította saját nyelvi modelljét, a Bard-asszisztenst.

A Meta LLaMA nyelvi modelljét még februárban bejelentették és átadták a kutatóknak, de egy héttel később ki is szivárgott a 4chanon, és azóta szétspriccelt az online közösségekben: a mai napig bárki telepítheti a számítógépére. Ez a botrány vitát indított el az MI-jal való visszaélés lehetőségéről. Mások viszont amellett érveltek, éppenséggel nyílt forráskódú modellekre van szükség, hogy az emberek tesztelhessék és visszajelzést küldhessenek a Metának.

A podcastinterjúban Zuckerberg elmondta, hogy hiszi, a nyílt forrású technológia „sok innovációt és értékes visszajelzést tesz lehetővé”, és értékeli a „közösség által vezetett képzést”. Ez az álláspont eltér az OpenAI álláspontjától, amelyet sokan kritizálnak azért, mert nem tudni, hogyan képezték ki modelljeiket és milyen adatkészletet használtak a betanításukra.

Zuckerberg bírálta a mesterséges intelligencia egzisztenciális kockázatával kapcsolatos aggodalmakat, beleértve Eliezer Yudkowsky AI-kutatóét is, aki a mesterséges intelligencia fejlesztésének leállítását kérte.

„Közeledünk valamihez, ami közel áll a szuperintelligenciához. Azt hiszem, mindenki számára, aki ma ezeken a projekteken dolgozik, teljesen világos, hogy még nem tartunk ott – mondta. – Ez nagy kihívás, amivel meg kell küzdenünk, függetlenül attól, hogy az odavezető úton fenyeget-e egzisztenciális válság vagy sem.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!