Játszóterek

2024.04.29. 17:22

Gomba módra szaporodnak Nógrádban a játszóterek

Az adódó pályázati lehetőségeknek köszönhetően gomba módra szaporodnak szűkebb hazánkban a játszóterek. A meglévő játszóhelyek korszerűsítésével és újak telepítésével vonzóbbá válnak a települések a kisgyermekes családok számára. A játszóterek biztonságát rendszeresen ellenőrzi a fogyasztóvédelem.

Gulyás Edina

Egyre több játszótér épül Nógrád-szerte

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A Magyar Falu Program már korábban is lehetőséget biztosított arra az 5 ezer főnél kisebb települések önkormányzatainak, hogy bővítsék, korszerűsítsék meglévő játszótereiket, vagy újakat telepítsenek. A közelmúltban hirdették ki a program legutóbbi eredményeit, az elnyert forrásokat több helyen is a fenti célra fordítják. 

Pályázati forrásból korszerűsödnek a játszóterek

Szuhán hatmillió forintból alakítanak ki új játszóhelyet, ezzel hiánypótló beruházás valósul meg a településen. 

– A faluban csak az óvoda udvarában van játszótér, azt néhány éve szintén a fenti program segítségével bővítettük ki

 – ismertette Tóth Zoltán polgármester. 
Mint mondta: a település közepén lévő szabadidőparkban alakítják majd ki az új teret, amelyre közel tíz játszóeszközt telepítenek. A tervek szerint a beruházás nyárra készülhet el, mire elkezdődik az óvodai és a tanítási szünet.

Mátranovákon az óvodai játszótér korszerűsítésére 5 millió forintot fordíthatnak. Bodor Ernőné polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy a régi játékok mellé több újat is telepítenek. Lesz egyebek mellett pihenő házikó, homokozó, mászóka, csőalagút is. A faluvezető arra is kitért, hogy sok gyermek jár az óvodába, ezért fontos, hogy minél több szabadtéri kikapcsolódási lehetőség várja őket. A faluban ezen kívül két közterületi játszótér is van. 

Összefogással szépülnek is a játszóterek

Arra is van példa – ahol pályázati forrás nem áll rendelkezésre – hogy lelkes helyiek által szépülnek meg a játszóterek. Ez történt Erdőkürtön is, ahol a Nefelejcs Óvoda udvarán lévő eszközök újultak meg egy helyi lakos és felesége által. A település közösségi oldalán közzétett bejegyzés kitért arra: a játékoknak nem csak szépnek, hanem biztonságosnak is kell lenniük, ezért a szükséges javításokat is elvégezték a közelmúltban.

Arról portálunk is beszámolt, hogy Karancsberényben jótékonysági bált szerveztek húsvétkor, annak a bevételét a közterületi játszótér felújítására fordítják. A későbbiek folyamán társadalmi munkát hirdetnek és a lakosság segítségével cserélik ki a kerítését, festik le a kerti bútorokat és játszótéri elemeket. 

Tájba illő játszótér épült Bátonyterenyén

A Zöld Város Program támogatásával újult meg Bátonyterenyén a Gyürky-Solymossy Kastély parkjában a kocsiszín épülete és új, tájba illő játszóteret is telepítettek. A projekt részeként további két új játszótér épült, három pedig megújult városszerte. Egy nagyobb játszóhelyet alakított ki a Csentei úton, egy másik pedig a Fenyves úton. További három helyszínen, köztük a Városháza mögötti területen pedig új eszközöket helyeztek ki.  

Rendszeresek az ellenőrzések

– A gyermekek védelme érdekében a fogyasztóvédelem rendszeresen, évről évre kiemelten ellenőrzi a vármegye területén található közterületi, intézményi és egyéb játszótereket – tájékoztatott korábban a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal.

Mint arról beszámoltak: a Magyar Falu Programnak és más lehetőségeknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen emelkedett szűkebb hazánkban a játszóterek számra. Azokat a telepítést követően csak a kijelölt szervezet által végzett, úgynevezett használatba vétel előtti ellenőrzést követően vehetik birtokba a gyerekek. Ezután meghatározott időközönként – a jelenlegi szabályozás szerint három évente –, illetve áttelepítés esetén szükséges az eszközök ismételt felülvizsgálata.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában