Nool.hu videó

2024.05.18. 12:45

Pályázat segítségével, kétszázmillió forintból újult meg az ecsegi iskola

Befejeződött az általános iskola energetikai korszerűsítése Ecsegen. Az önkormányzat pályázat segítségével, 200 millió forintból valósította meg a beruházást.

Gulyás Edina

Pályázat segítségével, 200 millió forintból korszerűsítették az iskolát Ecsegen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Projektzáró rendezvényt tartottak ma Ecsegen, ahol a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola két épülete is megújult a közelmúltban. A beruházást kétszázmillió forintból, pályázat segítségével valósította meg az önkormányzat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz vissza nem térítendő támogatásából az iskola felső tagozatának, illetve a napközinek helyet adó épületek energetikai korszerűsítése is megtörtént. 

Pályázat segítségével újult meg az ecsegi iskola
Pályázat segítségével, 200 millió forintból újult meg az iskola Ecsegen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

Pályázat: lehetőség a fejlesztésre

– Mindkét ingatlan szigetelése elkészült, valamint a nyílászárókat is kicserélték a szakemberek. Az iskolában korszerű fűtési rendszert szereltek be – fogalmazott Moravcsik Ferenc polgármester, aki arra is kitér, hogy az önkormányzat számára nagyon fontosak azok a pályázati lehetőségek, amelyek az épületek energetikai korszerűsítésére irányulnak. Hiszen saját forrásból nem tudnák megvalósítani ezeket a nagy beruházásokat, amelyek ugyanakkor jelentős költségmegtakarítást eredményeznek. 

A polgármester arról is beszámolt, hogy a napközinek helyet adó épület belső felújítására további 50 millió forintot nyertek a Magyar Falu Programban, így az kívül-belül megújulhat. Azt követően, szeptembertől új funkciót kap: az óvodai tornaszobát és a különböző fejlesztő helyiségeket alakítják majd itt ki. 

Összefogással lehet jelentős eredményeket elérni

– A település, a tankerület, sőt a vármegye szempontjából is fontos a ma átadott beruházás, ugyanis az oktatás fejlesztését célzó folyamatból, ami 2014 után kezdődött hazánkban, Ecseg sem maradhat ki – hangsúlyozta Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – Az elmúlt években az iskolák döntő többsége megújult térségünkben, a közelmúltban pedig a pedagógusok anyagi elismerésében is forradalmi előrelépést értünk el. 

Hozzátette: az oktatás területén történt jelentős eredményeket komoly összefogással, a helyi és a vármegyei önkormányzattal, a tankerülettel, a polgármesterekkel, az iskolák közösségével és a kormányzat támogatásával lehetett elérni. Becsó Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy Ecsegen 2010 óta közel 3 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, azonban Moravcsik Ferencnek a jövőre vonatkozóan is vannak még megvalósításra váró tervei. A helyi választópolgárok bizalmával élve azokat a következő ciklusban el is érheti. 

A legkisebb közösségek is fontosak

– A vármegyei önkormányzat ahogy eddig, úgy ezt követően is támogatni fogja a helyi elképzeléseket és segíti azok megvalósulását. Ugyanis a legkisebb közösségek is fontosak és megérdemlik a lehetőségeket – fogalmazott Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke. – Ha mindenki elkötelezetten teszi a dolgát az itt élőkért, akkor a fiatalok nem fogják máshol keresni a boldogulást. Ehhez a ma átadott beruházás is hozzájárul. 

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója is kifejtette gondolatait. Mint mondta, ugyan 2012 óta állami fenntartásba kerültek az iskolák, azonban azok épülete az önkormányzatok tulajdonában maradt. Van, ahol ennek ellenére is sajátjának érzi az intézményeket a faluvezetés, ilyen hely Ecseg is. 

– Fenntartóként az a célunk, hogy a faluban stabilan és színvonalasan működjön az iskola. Ezért arra kérjük a helyieket, hogy gyermekeiket bízzák az itt működő intézmény szakmailag felkészült és elkötelezett tantestületére – hangsúlyozta Simon Tibor. 

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában