Megemlékezés

2024.05.16. 19:34

Kövér László: 105 éve Kisterenyén megfordult egy hadjárat, vele együtt egy ország sorsa

A kisterenyei csata 105. évfordulójára rendeztek ma ünnepséget Bátonyterenyén. A megemlékezésen dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke mondott beszédet.

Gulyás Edina

Kövér László is fejet hajtott a kisterenyei csata hősei előtt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az 1919-ben zajló kisterenyei csata évfordulójához kapcsolódóan 2015-től minden évben koszorúzási ünnepséget rendez Bátonyterenye önkormányzata a Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társaságával, a Rendvédelmi Nyugdíjasok Bajtársi Egyesülete és a Trianon Társaság helyi csoportja. A megemlékezésen, amit a történelmi jelentőségű esemény mementójaként állított emléktáblánál tartottak a vasútállomás főépületénél, dr. Kövér László is beszédet mondott.

Kövér László a kisterenyei csata hőseire emlékezett
Kövér László is részt vett a kisterenyei csata évfordulójára rendezett megemlékezésen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

A cseh hadsereg 1919. május 19-én Pétervására irányából támadást indított Kisterenye ellen. A cél Salgótarján teljes bekerítése, majd elfoglalása volt. Az ellenséges erők egy éjszaka birtokolták a községet, melyet utcai harcok során foglaltak vissza a hősök, ezzel megakadályozva, hogy Salgótarján elessen, Nógrád vármegye pedig elvesszen Magyarország számára. 

Kövér László: legyünk méltók a hősök örökségére!

– 105 évvel ezelőtt ezen a helyen megfordult egy hadjárat, vele együtt egy ország sorsa. Az akkori emberek tudták az alapigazságot: csak az a tiéd, amit meg tudsz védeni – fogalmazott az országgyűlés elnöke, aki felidézte, hogy az első világháborút mennyi emberi szenvedés kísérte, 600 ezer magyar katona áldozta fel életét a harcokban. A második világháború után, a két esztendeje zajló orosz-ukrán háborúval Európa megérkezett a harmadik öngyilkossági kísérlet küszöbére. Napjainkban a helyi háborúkat globális politikai erők és hitelezői érdekek motiválják. 

– Most jött el az ideje, hogy kimondjuk: Magyarország soha többet nem lesz áldozata semmiféle idegen erő érdekeinek. Nem vesz részt egy újabb európai háborúban. Június 9-én ismét választanunk kell arról, hogy a következő öt esztendőben kik képviseljenek bennünket Európában és kik vezessék településeinket. Olyan emberek kezébe tegyük le a sorsunkat, akik a magyar nemzet érdekeit képviselik Európában és a településekért dolgoznak itthon is – húzta alá dr. Kövér László, hozzátéve: – 1919-ben 11 kisterenyei hazafi adta életét azért, hogy ez a nógrádi település megmaradjon magyarnak. Ez mindenekelőtt az önök öröksége, amely része mindannyiunk, az egész nemzet örökségének is. Isten adjon erőt, bölcsességet mindannyiunknak, hogy minden időben méltóak lehessünk erre az örökségre. 

Emlékezzünk múltunkra, bizakodva nézzünk a jövőbe!

Az ünnepségen Nagy-Majdon József, a város polgármestere hangsúlyozta: az idén 35 éves Bátonyterenye életében ünnepnap a kisterenyei csata hőseire való emlékezés, amit hosszú ideig nem kezeltek a megfelelő helyen. Helyi lokálpatrióták és szervezetek kezdeményezésére azonban kellő figyelmet kapott a város történelmének e jelentős mozzanata. 

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel tavaly aláírt együttműködés kapcsán az intézmény szakemberei feltárták a csata pontos részleteit. Végül arra jutottak, hogy a „Protectores Domus”, vagyis az „Otthon védelmezői” kitüntető címre javasolják a kisterenyei hősöket, a városrészt – fogalmazott a polgármester. –  Évente legalább egyszer ünnepeljük meg hőseinket. Emlékezzünk vissza múltunkra és tekintsünk bizakodva jövőnkre is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában