Hírösszefoglaló

2023.04.25. 21:39

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 25.

Ma sem maradtak hírek nélkül portálunk olvasói. Összeszedtük a nap legfontosabb történéseit, híreit, amikről nem érdemes lemaradni.

L. J.

A fiatalok több önerőt fordítanak lakásvásárlásra

A money.hu által a portálunkhoz eljuttatott legfrissebb összeállítása szerint a fővároson kívül a vármegyeszékhelyeken a használt lakások átlagos ára 37,9 millió forint, az önerő ezeknél 36 százalékos. A különböző nagyvárosokat nézve látszik, hogy Salgótarjánban, Miskolcon és Békéscsabán a legkedvezőbb az arány, az önerő összege a lakásár 53-88 százalékát teszi ki. A másik véglet Debrecen, Veszprém és Győr, ezekben a városokban 25-29 százalékos az arány. 

Árokba hajtott egy személyautó 

Árokba csapódott egy személyautó Salgótarján déli városrészében április 25-én hajnalban. Úgy tudjuk, hogy a jármű sofőrje a 22-es főúton, Salgótarján irányából Kishartyán felé tartott, amikor a Szécsényi út és a Budapesti út kereszteződésében található körforgalom közelében valamilyen okból elveszítette uralmát kocsija fölött és a szemből jövő sáv melletti árokba csapódott. Információink szerint senki nem sérült meg a balesetben. Az érintett esettel kapcsolatban nem volt rendőri intézkedésre okot adó körülmény. 

Hulladékért virágot adtak ajándékba

Hulladékért virágot akciót szervezett a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont hétfőn a városi sportcsarnok parkolójában. A Föld napi megmozdulás célja az volt, hogy azokat a hulladékokat, amelyeket sem a szelektív, sem a mindennap használatos kukákba nem tud elhelyezni a lakosság, azokat a VGÜ Nonprofit Kft. munkatársaival karöltve begyűjtsék, ezzel is hozzájárulva környezet védelméhez. A helyiek többek között kisebb méretű elektronikai hulladékokat, használt elemeket, akkumulátorokat, háztartási gépeket, festékpatronokat, valamint lejárt szavatosságú gyógyszereket adtak le, amit a szervezők egy cserép virággal háláltak meg.

Ellenőrzik a játszótereket

Gomba módra szaporodnak a játszóterek szűkebb hazánk településein. Élve a pályázati lehetőségekkel az önkormányzatok sorra újítják fel és telepítik a játszóhelyeket, amelyek biztonságát rendszeresen ellenőrzi a fogyasztóvédelem. A hatóság szúrópróbaszerűen és lakossági, vagy más bejelentések alapján is ellenőrzi a településeken található játszótereket, de a kijelölt szervezet által megküldött jegyzőkönyvből is értesülhet arról, ha valamely eszköz nem megfelelő. Salgótarjánban például tavaly év végén 10 óvodában kellett a játszótereket lezáratni, mivel a kijelölt szervezet az eszközöket „nem megfelelőnek” minősítette, de az üzemeltetők nem tették meg a szükséges lépéseket a hibák elhárítására. Úgy tudjuk, hogy azóta már több helyen is orvosolták az észlelt problémákat. 

Majálist tartanak a Dolinkában

Családi programokkal készül a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont a munka ünnepére – közölte. A Dolinkában 10 órától a Bányász-Kohász Fúvózenekar, a Bányász-Kohász Dalkör, valamint a Nógrád Táncegyüttes produkcióinak közreműködésével kezdődik a rendezvény. Ezt követően a kicsik Varga Feri és Balássy Betti gyermekműsorán szórakozhatnak, míg a nagyobbak számára igazi retro koncertek kínálnak szórakozást. Fellép Oszvald Marika operetténekes, Krisz Rudi, a Desperado, valamint a V-Tech is.

Együttműködési megállapodást kötöttek Bátonyterenyén

Együttműködési megállapodást kötött Bátonyterenye Város Önkormányzata, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Társadalomklinika Egyesület hétfőn délelőtt a bátonyterenyei polgármesteri hivatal dísztermében. Jelenleg három területet érint az egyezség, amely azonban a jövőben szabadon bővíthető további pontokkal. Van egy diák-pályaorientációs, egy hadtörténeti, illetve egy társadalom felzárkóztatási kérdéskör. A második elem a kisterenyei csata hadtudományi szempontból történő feldolgozására irányul. Az utolsó egy hosszabb távú folyamat, ennek során egy olyan munka készül el, amely a térség hátrányos helyzetből való felzárkózásának lehetőségeit térképezi fel. 

Földrengés vagy bányarobbantás? 

Két kisebb földrengést rögzítettek a napokban Nógrád vármegyében a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérőműszerei. A két földmozgás epicentruma egymáshoz közel, Sámsonháza és Nagybárkány települések határában volt. Április 21-én, hajnali 4:46-kor egy 0,5-ös erősségű, majd ugyanezen a napon, 12:34-kor egy 0,6-os erősségű rengést mértek. Az Obszervatórium weboldalán hangsúlyozza, hogy az M<2 magnitúdójú szeizmikus események gyakran nem földrengések, hanem valójában bányarobbantások. Az, hogy a napokban Nógrád vármegyében történt két mozgás valami hasonló dolog eredménye, vagy a más eredetű a földfelszín alatti mozgolódás, egyelőre nem tudni.

Négy villanyoszlop dőlt ki a balesetben

Egy teherautó kedd reggel távközlési kábelbe akadt Bátonyterenyén, a Petőfi úton. Ennek következtében négy villanyoszlop dőlt meg, a vezeték pedig a úttestre akadt, ami teljes útzárat képezett. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre, ahol megszüntették a forgalmi akadályt. Az internetes, a televízió és a távközlési szolgáltatásban a településrészen kimaradásokra és fennakadásokra lehetett számítani. 

Vádat emeltek az unokázós csalók ellen

A Balassagyarmati Járási Ügyészség két 22 éves budapesti férfi ellen emelt vádat, akik országszerte – így Nógrádban is – követtek el úgynevezett „unokázós” módszerrel csalásokat. Tavaly szeptember 9-én egy ismeretlen személy egy szügyi nőt hívott fel azzal, hogy fia a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon van letartóztatásban és olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, amiért börtönbüntetést kaphat, de 14 millió forint óvadék ellenében el lehet intézni, hogy a fia kijöjjön. A sértett közölte, hogy csak 2,2 milliót tud átadni, amit egy szatyorba téve felakasztott a kerítés kapujára, ahonnan azt a vádlottak elvitték. 

Várják az önkénteseket 

Régészeti ásatás kezdődik hamarosan Galgaguta keleti határában, a temető környékén. A szakembere a munkálatok első hetére önkéntes segítők jelentkezését várják. Szolnoki Tamás, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum munkatársa, az ásatás vezetője elmondta szakmai elődeik már feltételezték, hogy a falu mostani temetője mellett egykor templom állhatott, amire némi forrás is utalt, hiszen egy domb található ott, közelében pedig árok, de mára teljesen elnyelte a föld. Ráadásul a műszeres felmérések is jelezték az egykori falakat, azaz reményeik szerint szerencsével jár majd a feltárás. A feltáró tevékenység május elsején indul a felszín kialakításával, a szelvényezés kitűzésével, és 12-re a keletkezett árkokat is visszatemetik.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában