Csalás

2023.04.25. 10:34

Fiatal „unokázós csalók” ellen emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség

A Balassagyarmati Járási Ügyészség két 22 éves budapesti férfi ellen emelt vádat, akik országszerte – így Nógrádban is – követtek el úgynevezett „unokázós” módszerrel csalásokat. A vádirat szerint a két elkövető hasonló módszerrel csalt ki milliókat idős nőktől.

Nool

A kicsalt pénzek egy részét bűnjelként lefoglalta a rendőrség

Forrás: Magyarország Ügyészsége

 2022. augusztus 15-én egy 83 éves hatvani nőt hívtak fel. A telefonáló rendőrtisztnek adta ki magát, és azt mondta a sértettnek, hogy a fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták, és csak akkor engedik szabadon, ha fizet érte. A sértett az otthonában fellelt  1 900 000 forintot – a hívó utasítása szerint – egy nylon táskába tette és kivitte a háza elé, ahonnan azt a két vádlott elvitte.

2022. augusztus 29-én egy 67 éves albertirsai nőt hívtak fel, és magát ügyvédnek kiadva azt adta elő, hogy a sértett fiát bevitték a rendőrségre, mivel fegyvereket adott fel csomagként. Az „ügyvéd” 10 és 14 millió forint közötti összegeket kért azért, hogy a férfit ne tartóztassák le. Amikor a sértett közölte, hogy nincs ennyi pénze, a telefonáló utasította, hogy a nála lévő készpénzt és értékes ingóságait szedje össze. A 2 441 012 forint értékű aranygyűrűket, nyakláncokat, medálokat, fülbevalót és közel 220 000 készpénzt egy szatyorban felakasztotta a kerítés lécére, ahonnan a csomagot a vádlottak elvitték.

2022. szeptember 7-én egy 82 éves szolnoki nőt hívott fel azzal, hogy fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták. Tőle 170 000 forintot és a 723 750 forint értékű aranyékszert vittek el.

2022. szeptember 9-én egy ismeretlen személy egy szügyi nőt hívott fel azzal, hogy fia a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon van letartóztatásban és olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, amiért börtönbüntetést kaphat, de 14 millió forint óvadék ellenében el lehet intézni, hogy a fia kijöjjön. A sértett közölte, hogy csak 2,2 milliót tud átadni, amit egy szatyorba téve felakasztott a kerítés kapujára, ahonnan azt a vádlottak elvitték.

Még ugyanezen a napon az eljárás során ismeretlenül maradt személy egy 68 éves pákozdi nőt is felhívott, tőle összesen 2 113 000 forint értékű aranyékszert és 116 000 forint készpénzt csalt ki.

A járási ügyészség öt rendbeli, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével vádolta meg a két fiatal férfit, akik a bíróság döntését letartóztatásban várják.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában