Ásatás

2023.04.24. 16:32

Középkori templom nyomait keresik a galgagutai temető környékén

Régészeti ásatás kezdődik hamarosan a nyugat-nógrádi község keleti határában, a temető környékén. A szakemberek két héten keresztül dolgoznak majd a feltételezett középkori templom felkutatásán, és a munkálatok első hetére önkéntes segítők jelentkezését várják.

H. H.

Szolnoki Tamás, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum munkatársa, az ásatás vezetője érdeklődésünkre elmondta, nem kis kihívás elé néznek majd május elején. – Viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a funduspusztai településrészen lévő helyszínről, éppen ezért, mi is kíváncsian tekintünk előre, milyen leletekre bukkanhatunk – fejtette ki a régész. 

–  Szakmai elődeink már feltételezték, hogy a falu mostani temetője mellett egykor templom állhatott, amire némi forrás is utalt, hiszen egy domb található ott, közelében pedig árok, de mára teljesen elnyelte a föld. Ráadásul a műszeres felmérések is jelezték az egykori falakat, azaz reményeink szerint szerencsével jár majd a feltárás – tette hozzá.

Kiemelte: mivel annak idején, a XVIII. század közepén Mária Terézia királynő megtiltotta a lakosságnak, hogy a templomok köré temetkezzen, az épületet valószínűleg a török korban, vagy annál is előbb emelhették, és még romos állapotában is használták, akár már a reformáció hívei.

Várják az önkénteseket

Maga a konkrét feltáró tevékenység május elsején indul a felszín kialakításával, a szelvényezés kitűzésével, és 12-re a keletkezett árkokat is visszatemetik. A munkálatok második hetében már teljes egyetemi hallgatói létszámmal dolgoznak, de az elejére elkél még néhány szorgos kéz, ezért a régészek felhívást tettek közzé: várják a történelem rejtett kincsi iránt élénken érdeklőd önkéntesek segítségét, akik számára nyolc főig bezáróan szállást, és napi egyszeri meleg ételt biztosítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában