elhivatottság

2020.09.30. 17:24

Huszonöt éve áll az olvasók szolgálatában a salgótarjáni könyvtáros

1994-től 2019-ig éppen huszonöt évet – azaz egy negyedszázadot – dolgozott a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Hajdara Istvánné a korábbiakban a posta alkalmazottja, egyik hivatalának vezetője is volt, de Fehér Miklós – akkori könyvtárigazgató – kérésére azonnal igent mondott. Nem esett nehezére a váltás, hiszen a Bolyai János Gimnáziumban speciális képzés keretében már megismerkedett a könyvtárosi munka alapjaival.

Csongrády Béla

Hajdara Istvánné örömmel mondott igent az intézmény vezetésének felkérésére

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Természetesen bizonyítványt is szerzett, hogy megerősítse jogosultságát az intézményben való alkalmazásához. Egy ideig abban a raktárban dolgozott, ahová a könyvek érkeznek és úgymond feldolgozására, besorolásra várnak. Már ebben az időszakban is be-besegített a könyvkölcsönzői pultnál tevékenykedő kollégáinak, majd egy idő után az ő munkakörének is ez a nyílt tér lett a helyszíne. Hosszú éveken át örömmel végezte e feladatát, annál is inkább, mert észrevette, hogy szívesen beszélgetnek vele az emberek, s nemcsak az olvasnivalókról, a hazaviendő könyvekről, hanem életükről, személyes sorsuk alakulásáról is.

Hajdara Istvánné az elmúlt évben érte el azt az életkort, amikor a nőknek negyvenéves munkaviszony után járó kedvezménnyel nyugállományba vonulhatott. Azonban már a búcsúztatásakor – a vele történt megegyezés alapján – bejelentette Molnár Éva igazgatónő, hogy a továbbiakban is számítanak a munkájára. Így jószerivel csak az elmúlt nyarat töltötte könyvtári tevékenység nélkül, hiszen ősztől már dolgozott a feldolgozó csoportban.

Hajdara Istvánné örömmel mondott igent az intézmény vezetésének felkérésére
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A közelmúltban – szep­tember elsejétől – pedig a megyei könyvtár Forgách-i fiókkönyvtárának a vezetője lett. Azóta hetente két napon – hétfőn és csütörtökön 8-tól 16 óráig – várja az érdeklődőket a Munkásotthon téri épületben.

Tapasztalata szerint nagyon jó állomány várja az érdeklődőket, akik azonban egyelőre nem látogatják nagy számban a régebben TEMI Könyvtár néven ismert intézményt. Ennek több oka is lehet. Volt egy időszak, amikor zárva volt ez a hely.

Továbbá – bár szeptembert írunk – még nyári időszámítás szerint működnek az emberek, s az iskolákban is csak a minap csöngettek be. Jó lenne az is, ha a könyveken kívül néhány folyóiratba is bele lehetne itt lapozni. Napilap a heti kétszeri nyitvatartás miatt nem jöhet számításba. Viszont népszerűek a nyelvkönyvek, és keresik az olvasók a mindenkori friss bestsellerek is. Ezek közé tartozik például Stephen King Az Intézet című horrorkötete.

Hajdara Istvánné igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a fiókkönyvtárat
Fotó: H. M. / NMH

Ottjártunkkor két salgótarjáni illetőségű olvasó – a középkorú Balázs József és a huszonnyolc éves Nagy Roland – az internethasználat miatt tért be ide. Hajdara Istvánné – aki egyébként nagy zenerajongó s e művészeti ágban úgymond mindenevőnek számít – úgy véli, hogy e fiókkönyvtár kínálatában több lehetőség rejlik, s a maga módján igyekszik is ezt minél szélesebb körben megismertetni.

A fiókkönyvtár egy hálózat része

A nógrádi megyeszékhelyen 1949-ben jött létre a Balassi Bálint könyvtár elődje. Ennélfogva tavaly ünnepelhette fennállásának 70. évfordulóját. Egy évvel korábban viszont arról emlékezhetett meg, hogy 30 évvel ezelőtt költözhetett a Kassai sori modern épületbe. A megyei könyvtár székhelyén széles körű, tartalmas szolgáltatást nyújt mind az ismeretszerzés, mind a kulturált szórakoztatás, művészi élménynyújtás területén. A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében bázisközpontként funkcionál a falvak ellátásában, helyben pedig fiókkönyvtári hálózatot működtet. Ennek szerves, fontos része a Forgách-i is, ahol Hajdara Istvánné nyugdíjasként dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!