Salgótarján

2017.11.23. 19:57

Lendületbe hozták a kórházat az elmúlt évek fejlesztései

A legsikeresebb elmúlt kilenc évet tudhatja maga mögött a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, ami a nyertes pályázatokat, beruházásokat illeti. A technika fejlődésével párhuzamosan új műtéti eljárásokat is bevezettek és bővült a szolgáltatások köre az intézményben.

Lakatos Katalin

Dr. Laczkó Tamás orvos igazgató a Nógrád Megyei Hírlap kérésére összefoglalta az elmúlt időszak legfontosabb előrelépéseit és beszélt a legújabb, betegbiztonságot célzó pályázatukról, valamint az orvoshiányról is.

A Szent Lázár Megyei Kórház betegforgalma éves szinten 524 ezer 342 fő. Laczkó Tamás orvos igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy az intézmény az elmúlt kilenc évben olyan fejlesztési sorozaton van túl, amely korábban nem volt ilyen nagyságrendű. Az elmúlt időszak pályázatai – elmondása szerint – nagyon ésszerűen épültek egymásra. A sürgősségi-baleseti részleg felújítása és bővítése, a műtők korszerűsítése, az innovatív beavatkozások bevezetése, az intenzív osztály teljes megújítása, a képalkotó részleg új eszközökkel történő ellátása – új MRI, új CT, új mammográfia –, a koraszülött intenzív osztály és az onkológiai részleg fejlesztése mind ahhoz járultak hozzá, hogy a nógrádi betegellátás színvonala emelkedjen.

Dr. Lackó Tamás: Az új diagnosztikai berendezések használatához meg kell legyen a humán erőforrás Fotó: Gyurkó Péter

A fejlesztések sok esetben nemcsak egy-egy osztály működésére vannak pozitív hatással, hanem az új berendezések gyakran több szakmát is érintenek. Az új laporoszkópok például a nőgyógyászatot, a baleseti ellátást és az általános sebészetet is kiszolgálják. – A képalkotó berendezések a diagnosztikában játszanak kulcsszerepet, s ebben a tekintetben is elmondható, hogy a legjobb technika áll az itt dolgozó orvosok rendelkezésére – hangsúlyozta Dr. Laczkó Tamás, majd hozzátette: – Ezek használatához meg kell, hogy legyen a humán erőforrás.

Megyénkben hivatalosan az összes szakorvosi állás hiányszakma. Hosszú távon megoldásokat kell keresnünk erre a kihívásra, éppen ezért adtuk be a szakképzést segítő pályázatunkat. Reagálni szeretnénk arra a tényre, hogy a fiatal szakemberek azokat a kórházakat választják, ahol tudnak fejlődni, tanulni. Ez a pályázat – ha nyerünk – azt a lehetőséget adja meg, hogy támogathassuk az itt dolgozók továbbképzéseken való részvételét – mondta. 

Fotó: Niederland Dávid

A Szent Lázár Megyei Kórház legutóbbi nyertes pályázata a betegbiztonság növelésére vonatkozik. A fertőtlenítőszer-adagolók már nemcsak a kezelőkben és műtőkben, hanem minden betegszobában és a kórház minden helyiségében elérhetőek lesznek. Általános cél a kórházi fertőzések visszaszorítása az egész Európai Unió területén, ez pedig leginkább a kézhigiénia betartásával érhető el. – A dolgozóknak, a betegeknek és a látogatóknak is alkalmazkodniuk kell a kor ezen jogos elvárásához, s ehhez most már minden feltétel adott lesz intézményünkben – hangsúlyozta Dr. Laczkó Tamás.

Fotó: Niederland Dávid

 

A pályázat másik elemeként kiépítenek egy vonalkódos, karszalagos betegazonosítási rendszert – tudtuk meg. Az azonosító csuklópántokkal egyszerűen és biztonságosan nyilvántarthatóak és ellenőrizhetőek a betegek adatai, valamint a szükséges, illetve a már elvégzett vizsgálatok. – A betegnek van egy státusza, így nemcsak arra az egy betegségre kell koncentrálni, ami gondot okoz, hanem a teljes emberre. Az egészségügyet nem szedhetjük szét darabokra. Csak egységként tud jól működni. Az orvostudomány reagál az új kihívásokra, a tudás növekedésével kialakulnak új szakterületek. Minden mindennel összefügg – zárta gondolatait a Szent Lázár Megyei Kórház orvos igazgatója. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!