Atlétika

2022.10.20. 13:07

Az egyedülálló somoskői cipőmúzeumban zárták a szezont a legjobb magyar versenybírók

Gál László és dr. Tölg Molnár László nemzetközi versenybírók vezetésével harminc bíró somoskői kirándulással búcsúztatta az atlétikai pályaszezont.

B.L.

Gál László, az ugrógála 20-szoros versenybírói elnöke

Forrás: Beküldött

A Bazalt Panzióban Angyal János az ugrógála versenyigazgatója tartott archív videóval színesített előadást. Bemutatta a világon egyedülálló cipőmúzeumát az ereklyékhez fűződő sztorikkal.

A vendégek ezután meglátogatták a somoskői várat és a bazaltömlést. A vendégkönyvben elismerő sorokkal köszönték meg az élményt.

Csoportkép az ugrógála helyszínén
Forrás: Beküldött

A 23 alkalommal megrendezett ugrógálán 5 földrész 36 ország atlétái vettek részt, köztük 15 olimpiai és világbajnok. A kiváló atléták eredményeikkel felejthetetlenné tették szereplésüket, de a magyar versenyzők sikereinek is szoríthattunk. 1998 után a főtérről Somoskőbe költözött a rendezvény és 1999-ben a 700 éves vár alatt világszínvonalú műanyagpályát építettek. 2001-ben itt búcsúzott az aktív versenyzéstől Sotomayor és 2006-ban itt érte el 203 centis világraszóló eredményét Blanka Vlasic. Az alig 300 lakost számláló Somoskő neve és a somoskői vár fotója Vlasic-csal bejárta a világot. A WA honlapján a 2006-os világranglistán az első három sorrendje női magasugrásban ma is ez látható: 1. Kajsa Bergqvist (svéd, London 07.28.) 205 cm. 2. Venelina Veneva (bolgár, Zürich, 08.18.) 204. 3. Blanka Vlasic (horvát, Somoskő, 07.01.) 203.

Az atlétika mellett egyéb látványosságokról is gondoskodtak. Hatalmas tömeg volt 1997-ben a főtéren, amikor a Sotomayor-Austin csúcstalálkozó után – melyet még Zürich sem tudott összehozni – először rendeztek tűzijátékot a városközpontban a Karancs Szállóról és görögtűzzel a József Attila Művelődési Központról. Nagyon sokan látták 2000-ben az egyedülálló millenniumi iker tűzijátékot a Somoskői és a Salgói várról. Sokaknak maradandó élményt nyújtott az NBA kosaras, Jabbar főtéri bemutatója az Ugrógála előtt, vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok akrobatikus repülései a Somoskői vár felett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!