Rodák Rebeka

2019.11.14. 07:00

Hajóépítés Hodász András atyával

A Szent Imre napok alkalmából a manapság fiatal sztárpapként emlegetett Hodász András atya látogatott el iskolánkba, és az életünket meghatározó kapcsolatokról tartott előadást a diákságnak.

Szent Imre

Ki gondolta volna, hogy mindössze három egyszerű szóban meghatározható a kapcsolatok kulcsa? Megbocsátás, bizalom, tisztelet. Ezek azok, amelyek ma hiányoznak.

Az atya jól irányzott kérdésekkel próbált rávilágítani a megoldásra, így például azzal, hogy hogyan bízz meg másokban, ha önmagadban sem bízol.

Fontos, hogy először mindenkinek saját magát kell elfogadnia, s csak utána tud másoknak megbocsátani, bízni bennük és tisztelni őket, megfelelő alapot teremteni kapcsolatainak. Alapot, amely a közösen elképzelt, felépítendő hajó gerincét is alkotta, s amelynek bordáit az elköteleződés, az (ön)védelem, a párkapcsolat-ismeret és az önismeret határozták meg.

Az atya kitért arra is, hogy mi az a kötőanyag, amely e hajó elemeit összetartja. Mint mondta, ez a kommunikáció, amely nélkül nem tudunk segíteni, nem tudjuk megbeszélni a problémákat.

Az említett példa népszerű volt a lányok körében, mivel a tornaterem zengett a beismerő nevetéstől. Ha párkapcsolatban élsz, valószínűleg veled is előfordult már, hogy a barátnőd napok óta faarccal bámul maga elé, és mikor megkérdezed, hogy mi a baj, ő egyszerűen annyit felel: semmi. Ezzel le is zárod a témát, mivel tudod, hogy pont olyan típus, hogy nem kell harapófogóval kihúzni belőle a válaszokat.

A kommunikáció módja is fontos, hiszen nem mindegy, hogy ölelésre nyitott kezekkel, mosolyogva vagy mérgesen, megszokásból vágod oda a másiknak, hogy szeretlek.

A hajó gerince, a bordák és a kötőanyag a helyén, már csak a motor hiányzik, amely az intimitás. Erről is szó volt az előadáson. A párkapcsolat intimitása a hétköznapokban rejlik. Egyszerű ismérvei vannak, amelyeket betartva kapcsolatunkban önmagunk lehetünk. A propeller első lapátja a megbecsülés: adok neki az időmből, mert fontos nekem.

Második az odafigyelés, hiszen törődők vele. Harmadik a megengedés: lehet, hogy nekem nincs kedvem ahhoz, amihez neki van, de megengedem neki. Negyedik a gyengédség, amelynek különböző szintjei vannak, de valamilyen módon kifejezzük vele a törődésünket. Az ötödik pedig az elfogadás: merj egyedi lenni, mert egyszer valaki majd ebbe fog beleszeretni, így fog elfogadni. Istenkapcsolatunk is ehhez hasonló, hiszen bármikor betérhetünk hozzá őszinte imádságban, ő mindig arra kíváncsi, aki valójában vagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!