Veres Eliána

2019.11.07. 06:50

A te kezedben van az időd?

Az idő olyan, mint egy nyughatatlan ló.

Balassi

Forrás: shutterstock

Ha azt szeretnéd, hogy neked dolgozzon, akkor kézben kell tartanod a gyeplőt. Sokan érezhetik magukat feszültnek, reményvesztettnek és túlterheltnek a sok elfoglaltság miatt. Mit tehetsz, ha úgy gondolod, hogy nincs elég időd?

1. Fontos, hogy legyen egy időterved!

Ha mindent egy nap szeretnél megcsinálni, könnyebben leterheled magad és sokkal stresszesebb leszel. Tehát fel kell állítanod egy ésszerű fontossági sorrendet, és előre hoznod azokat a dolgokat, melyek nem várhatnak. Írd le a szívesen végzett tevékenységeket is.

2. Készíts munkatervet!

Tervezd meg, mikor mit csinálsz. Ez a munkaterv legyen rugalmas, és készülj fel a váratlan helyzetekre is.

3. Tűzz ki határidőket!

A határidő segít, hogy ne az utolsó pillanatig várj egy dologgal.

4. Ragaszkodj az időbeosztáshoz!

Szerintem ez a legnehezebb feladat. Lényeges a fokozatosság, és ne rögtön próbálj meg mindenen változtatni.

5. Találj ki egy nagyobb célt, majd ezeket bontsd kisebb célokra!

Amikor a kisebb célokat sikeresen elvégzed, jó érzés fog eltölteni és további motivációkat találhatsz, illetve folyamatosan közelebb leszel a fő célodhoz.

6. Szánj időt magadra és pihenj eleget!

Ha álmos és fáradt vagy, nehéz lesz összpontosítani a bonyolultabb feladataidra.

7. Gondolj arra, hogyha már most jól osztod be az idődet, az felnőttként is a javadra válik, miután elköltöztél otthonról.

8. Segíthet a tudat, hogy a teendőiddel boldogságot okozhatsz egy szeretett hozzátartozódnak, így egy unalmasabb munkában is az örömödet lelheted.

Az interneten számos tippet találhatunk még, táblázatokat nyomtathatunk ki, és kreatív ötletekkel is találkozhatunk.

Mi okozhat még nehézségeket? Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy „csak 5 percre” elővesszük a telefonunkat, elkezdünk beszélgetni, bekapcsoljuk a tv-t, vagy játszunk. Ezeket az eszközöket ha bölcsen használjuk, az a javunkra válhat, viszont rengeteg időt felemészthetnek, és végül a fontosabb dolgok elhanyagolásához vezethetnek.

Személy szerint én is küzdök azzal, hogy kevés idő alatt sok olyan dologgal akarok foglalkozni, amik fontosak számomra, például az iskolával, a sporttal, a családommal, és a barátaimat sem szeretem elhanyagolni. Sokat segített nekem az időterv, néhány feladatot előbb el tudok végezni, és nem felejtek el bizonyos dolgokat. Persze mindig van min változtatni, de érzem, hogy egyre közelebb kerülök a végcéljaimhoz.

Milyen további pozitívumai lehetnek még annak, ha jól osztod be az idődet? Elsősorban jobban fogod élvezni a megérdemelt pihenést a teendők után, másrészt fel fogod ismerni, hogy számos szükségtelen időt és energiát felemésztő tevékenységet kiiktathatsz majd az életedből.

„Gyerekként az ember úgy gondolja, hogy az idő csak teher, amit jó lenne siettetni, hogy végre felnőtt legyen. Ez azonban hatalmas csapda – mivel felnőttként érti csak meg, hogy a percek és az órák a legértékesebb dolgok a világon. És senki nem élhet örökké. Ezért nagy bűn elpocsékolni azt a keveset, ami megadatik.” / J. R. Ward

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!