80 éves lett

2022.02.06. 21:00

Jubileumot ünnepel a jeles salgótarjáni művész

Január 21-én volt nyolcvanesztendős a Ferenczy Noémi-díjas, Nógrád Madách-, a megyeszékhely Pro Arte-díjas szobrászművésze, Erdei Sándor.

Cs. B.

Erdei Sándor

Forrás: H.M./NMH Archívum

Fotó: Ladoczki Balázs

Eredetileg üvegcsiszolónak tanult Salgótarjánban, majd a fővárosban, a képzőművészeti gimnáziumban érettségizett, 1975-ben pedig Z. Gács György és Bohus Zoltán növendékeként diplomát szerzett az iparművészeti főiskolán. Visszatérvén szülővárosába, az öblösüveggyárban volt ipari formatervező és gyártmányfejlesztési osztályvezető. Később ugyancsak Salgótarjánban dolgozott a közművelődés irányításában, aztán hét éven át angol nyelvet tanított a Madách Imre Gimnáziumban. A kilencvenes évtized közepén lett szellemi szabadfoglalkozású, köznyelven szabadúszó művész. 

A megyeszékhelyi városházán üvegplasztikája, az épület előtti panteonban Kovács Károly katolikus papot ábrázoló mellszobra látható. A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kialakított Bóna Kovács Károly Galériába a névadóról készített műve került. Héhalomban Petőfi-, Taron Kodály, Sámsonházán Kossuth-szobra áll. Néhány éve – a rekonstrukció idejére – elkészítette Bóna Kovács Károly Báthory-szobrát, amelyet később Salgótarján lengyel testvérvárosának, Gliwicének ajándékozta. 
Két évvel ezelőtt két szép feladatot kapott. Az SBTC 100. évfordulójára emlékplakettet készített, amelyet a díszünnepségen kaptak meg a volt sportolók, sportvezetők. A másik megbízása egy családtól érkezett: felkérésükre örökítette meg Esterházy János domborművét, amely a szlovákiai Zselízre került. 

Címkék#jubileum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!