Honismeret

2021.12.30. 17:00

Díjkiosztót tartottak a tarjáni múzeumban

A Dornyay Béla Múzeumban a minap tartották a több évtizedes hagyományokkal rendelkező Nagy Iván Honismereti Pályázat díjkiosztó ünnepségét. Mint kiderült, ezúttal is főként nyugállományú anyaggyűjtők, kutatók, pályázatírók részesültek díjazásban.

Cs. B.

A forrásgyűjtemények kategóriában mind az első, mind a második díjat Praznovszky Miklós nyerte, aki csaknem egy tucatnyi önálló művet bocsájtott a bírálóbizottság elé. A családtörténet és memoár kategória győztese dr. Baráthi Ottó lett Emlékképek egy készülő visszaemlékezésből című dolgozatának első részével, amely a százéves Salgótarján 1971 és 1990 közötti történetét is feldolgozza. 

Az ipar- és technikatörténet témakörben Frics Tamás végzett a második helyen Informatika óh… és más koremlékek című pályaművével. Őt egy idősebb – ugyancsak acélgyári múltú – pályázó, dr. Kúti István „előttem az utódom” megjegyzéssel ajánlotta a díjazást követő baráti beszélgetésen megjelentek figyelmébe. 

Azt is megemlítette, hogy az ő elődje viszont Vertich József, a legendás Petőfi színjátszók egyik vezetője, rendezője volt. Ugyanis segédkezhetett, részt vehetett a Színfoltok a gyárból című Vertich-mű előkészítésében, kiadásában. Ennek hatására határozta el, hogy – mérnök létére – ő is foglalkozik gyártörténettel. Így is lett, és a következőkben sorra írta a sikeres pályázatokat. Idén Egy borkohász nótafa emlékei című opusa részesült könyvjutalomban.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!