Hirdetés

2023.12.27. 23:22

Elkészült a drégelypalánki Ipolyhíd

2023-ban nem szűkölködünk az Ipoly hidakban. Az idei év harmadik Ipoly hídja is hamarosan átadásra kerül. A Helembát Ipolydamásddal összekötő Károly Róbert híd a nyáron került átadásra, az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti Szent-Iványi hidat pedig december 1-én adták át a forgalomnak.

PR cikk

A sorozatot a Drégelypalánk és Ipolyhídvég között, az ősz végére megépült Szent Borbála híd zárja. Már a szükséges műszaki engedélyek is kiadásra kerültek, és várhatóan a jövő év elején az ünnepélyes átadásra is sor kerül. 

Ennek az inkább, Ipolyhídvégi (mint drégelypalánki) hídnak komoly történelmi múltja van. A legutolsó formáját az 1800-as évek elején építették, melyet a visszavonuló magyar katonák, 79 évvel ezelőtt, 1944. novemberében robbantottak fel. Az első hidat pedig a levéltári adatok alapján még a Hunyadiak idejében emelték Ipolyhídvégen. 

A nagymúltú átkelő építése két évvel ezelőtt kezdődött meg az Európai Unió támogatásával. 

Ez a régióban már régóta várt híd a határon átnyúló térségfejlesztést támogató Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretében valósult meg több, más kapcsolódó beruházással egyetemben.

Az európai uniós Interreg beruházások elsődleges célja, hogy a határok nélküli Európát támogatva, a határok menti régiókban a természetes és mesterséges határokat feloldják, a szomszédos népeket, polgárokat közelebb hozzák egymáshoz.

A híd építése egy többrétű, határon átnyúló programcsomag keretében valósulhatott meg. Hivatalos elnevezéssel a foglalkoztatási célú térségi akcióterv (Territorial Action plans for Employment [TAPE]) komplex célkitűzése volt, hogy a régióban fokozzák a munkaerő mobilitást, és a kétoldalú kapcsolatokat a foglalkoztatás területén. Ennek érdekében a TAPE több különböző célterületen valósított meg beavatkozást, melyek közösen támogatják a térség fejlődését a határ mindkét oldalán.

A végül négy évig tartó programban (2019.11.01-2023.12.31) négy különböző projekt kapott helyet, mindegyikben egy szlovák és egy magyar projekt elemmel. 

2022 nyarán került átadásra a felületkezeléssel foglalkozó, Nagyorosziban található Fespizz Kft. új szerelő, fényező csarnoka, mely 10 új munkavállalónak adott munkalehetőséget. A szlovákiai projekt partnerük az ipolysági (Šahy) Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola volt, ahol a tanműhelyek felújítása, korszerűsítése, új, modern berendezéssel való ellátása valósult meg. Várhatóan az itt végzettséget szerző fiatalok a határ mindkét oldalán megtalálhatják majd a számításaikat.  A projekt címe: ORG-EMP Gyártási kapacitás növelése Nagyorosziban, az EU hozzájárulása: 760 535,18 EUR.

Balassagyarmaton, az önkormányzat volt a fő megvalósítója, a Bercsényi utcai, régi iskolaépületből átalakított munkásszálló projektnek. A munkásszálló 90 fős kapacitással szintén 2022 nyarán került átadásra. A szlovák oldali partner az Ipoly Unió – Az Ipoly-völgye Környezetvédelmi és Kulturális Egyesülete volt, akik Tesmagon szerveztek a térség vállalkozásainak fórumot, konferenciát. A projekt címe: ORG-EMP Infrastruktúra fejlesztés a határon átívelő munkaerő mobilitás támogatására, az EU hozzájárulása: 798 141,50 EUR.

A felvezetőben már említett új híd kivitelezését a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Drégelypalánk és Ipolyhídvég önkormányzataival együttműködve építette meg. Az új híd a környező szlovákiai falvak irányából elérhetővé teszi a Nagyorosziban, Drégelypalánkon és Rétságon működő nagyobb üzemeket, ahová jelenleg is több százan ingáznak, kerülőúton. A projekt címe: Drégelypalánk – Ipel’ské Predmostie (Ipolyhídvég) közötti Ipoly-híd építése – ORG-EMP, az EU hozzájárulása: 3 014 728,16 EUR.  

Az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás pedig a nagykürtösi Középső Ipoly-mente Területfejlesztési Ügynökséggel (RRA Poiplia) együttműködve koordinálta a teljes akció tervet és támogatta a projektpartnerek kommunikációs és menedzsment tevékenységeit. A projekt címe: ORG-EMP koordináció és kommunikáció, az EU hozzájárulása: 212 981 Euro. 

Az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás a továbbiakban is keresni fogja a térség számára fontos és előre mutató projektek lehetőségeit. A Drégelypalánkot Ipolyhídvéggel összekötő Szent Borbála híd elkészültével egy négy éves program zárult le, mely hosszú évekre meghatározza a térség gazdasági fejlődésének a lehetőségét. Bízunk benne, hogy az Európai Unió és az INTERREG támogatásával további hasznos programok valósulhatnak meg a térségünkben.

Az akcióterv az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában