Hirdetés

2023.07.11. 14:59

A Wi-Fi előnyei a kábeles internettel szemben

Forrás: Shutterstock

Fotó: Casezy idea

Amióta a webhasználat a magánéletben és a munkában is a mindennapok részévé vált, különösen nagy piaca lett a vezeték nélküli technológiáknak, azon belül is a Wi-Fi-nek. Bár sok olyan véleménybe belefuthatunk, ahol az interferencia és a kisebb le- és feltöltési sebessége miatt támadják, de az mégsem állítható, hogy a kábeles internet (más néven Ethernet) mindenkinek jobb lehetőséget biztosít. A Wi-Fi nem csak modernebb technológián alapszik, de sokkal felhasználóbarátabb konstrukciót is kínál vezetékes társával szemben.

Miért van jelentősége a kábeles netnek a modern technológia korában?

Az Ethernet-technológia és a világháló megjelenése ugyanarra az időszakra, az 1970-es évekre datálható. Nevét arról kapta, hogy az internet eléréséhez az eszközt minden esetben egy Ethernet-kábellel, fizikailag kellett összekapcsolni.

Ez pontosan így működik ma is; mint tudjuk, napjainkban is sokan döntenek a kábeles net mellett. Tény, hogy az ethernetes kapcsolat gyorsabb, biztonságosabb és egyenletesebb elérhetőséget kínál, mert a jelet közvetlenül, nem pedig közvetítve küldi a gépnek. Ennek köszönhetően sokkal kevesebb az olyan változó, amely negatívan befolyásolhatja a netezéssel töltött perceket és órákat.

Ezenfelül általánosságban a kábeles net nagyobb maximális sávszélességet – ezáltal pedig nagyobb sebességet is – biztosít, miközben jóval kisebb mértékű késleltetéssel működik. Ezeknek a pozitívumoknak viszont csak akkor van jelentőségük, ha egy nagyobb szoftver vagy alkalmazás le-fel töltési igényeinek kielégítésére és a kifejezetten gyors reakcióidőre napi szinten szükség van. Emiatt nem meglepő, hogy például a videóvágó, 3D-látványtervező vagy streaming-csatorna üzemeltetője – de valószínűleg a hivatásos gamer is – a kábeles net mellett dönt, míg az átlagos felhasználó a Wi-Fi-t tartja majd optimálisabb megoldásnak.

Modernitás és hordozhatóság – a Wi-Fi népszerűségének nyomában

A Wi-Fi minden olyan területen kiemelkedik, ahol az Ethernet alulmarad. Egyrészt nincs kábel, amely megsérülhet vagy amely elvezetésével bajlódni kell, másrészt így több eszköz is (az összes telefon, laptop, tablet) csatlakoztatható a hálózathoz. Természetesen a vezeték nélküli internetnek is van hatótávolsági korlátja, de egy háztartáson vagy irodán belül bárhonnan elérhető, nem kell attól tartani, hogy csak az egyik szobáig vagy helyiségig jut belőle.

Ebből jól látszik, hogy a Wi-Fi leginkább olyan helyzetekben a legalkalmasabb megoldás, amikor az internetelérés kényelme és mobilitása a legfontosabb szempont. Tekintve, hogy ma már sokunknak több nettel használható elektronikus kütyüje is van, átlagos felhasználói szinten az egész családnak csak a kábeles internet nem lenne kifizetődő konstrukció. Így viszont mindenki akkor játszik, dolgozik vagy olvas a világhálón, amikor csak szeretne. Arra persze fel kell készülni, hogy a Wi-Fi-s kapcsolat túlterheltség miatt szakadozhat és belassulhat, de szerencsére a mai vezeték nélküli kapcsolatok technológiailag olyan fejlettek, hogy ezek a kellemetlenségek a legtöbb esetben már elkerülhetők.

Tökéletes döntés nem létezik, csak optimális

A Wi-Fi vs. Ethernet kapcsán tehát azt érdemes meglátni és megérteni, hogy nincs jó és jobb lehetőség, csak személyre szabottan optimálisabb. Minden esetben az egyedi szokások (mennyiszer és mire használjuk az internetet) határozzák meg, hogy a mindennapok során a vezetékes vagy a vezeték nélküli internet nyújt kifizetődőbb felhasználói élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában