Hirdetés

2023.06.14. 14:08

Bútorral vagy anélkül? Hogyan keressünk albérletet okosan?

Nem számít, hogy egyedül költözünk vagy valakivel közösen, hogy szobát, lakást vagy éppen házat keresünk, az albérletvadászat sosem egyszerű feladat. Nehéz ugyanis megtalálni azt a helyet, ami (szinte) minden szempontból megfelel az elképzeléseinknek, ahol el tudjuk képzelni az életünket – és még a büdzsénkbe is belefér. Éppen ezért már a keresés folyamata során is rengeteg kérdés merülhet fel bennünk, például az, hogy bútorral vagy anélkül keressük-e leendő otthonunkat.

(x)

Forrás: 123RF.com

Hogyan kezdjük a böngészést?

A legelső – és talán legfontosabb – szabály, hogy mindig időben kezdjük el a nézelődést. És hogy ez pontosan mit takar? Nos, alapvetően azt mondják, hogy hatvan nappal a költözés előtt már jó hozzáfogni, ha nem szeretnénk egy utolsó pillanatos vészmegoldással beérni. Emellett tűzzünk ki magunk elé egy pontos költségtervet is: mekkora összeget tudnunk rászánni havonta a lakhatásunkra? Fontos, hogy számoljuk hozzá a kezdeti költségeket – például a kauciót – is!

Ezután készítsünk egy listát arról, hogy milyen paramétereknek kell megfelelnie a tökéletes albérletnek! Ezen érdemes elkülöníteni azokat a tételeket, amelyekhez ragaszkodunk, és azokat, amelyek kapcsán rugalmasak vagyunk. Ez már csak azért is jó gyakorlat, mert a jegyzet alapján beállíthatjuk a keresési feltételeinket. És hogy hol keressünk? A legjobb, ha minél több platformon próbálkozunk, a hagyományos weboldalak mellett például a közösségi médiában. Ha már leszűkítettük a kört néhány esélyes albérletre, mindenképpen menjünk el megnézni ezeket, ha lehet, több alkalommal is, különböző napszakokban! 

Amennyiben ezek alapján járunk el, már nem is lesz olyan nehéz dolgunk, de azért még akadhat néhány körülmény, ami okozhat némi fejfájást. 

Bútorral vagy anélkül?

Az albérletkeresés során tehát érdemes egy listát írni a kívánalmainkról. Ezen számos tényező szerepelhet, például a lakás elhelyezkedése, a szobák száma, az, hogy a mosdó külön helyiségben van-e a fürdőszobától és még sorolhatnánk. De ezek mellett döntő szempont lehet az is, hogy bútorozott-e a leendő otthon vagy sem. Nézzük, mi mindent kell átgondolnunk, ha ilyen döntés elé érkezünk.

Amikor nem is kérdés…

Előfordulhat, hogy ilyen téren egyáltalán nincs választási lehetőségünk. Ez általában akkor van, ha a lakásban egyáltalán nincsenek bútorok, akár azért, mert még nem volt használatban, akár azért, mert az előző lakó mindent elvitt. Ilyen esetben több lehetőségünk van. Megkérdezhetjük például a főbérlőt, hogy bizonyos kompenzáció mellett bebútorozná-e a lakást. De az is megoldás, ha odamegyünk egy matraccal és néhány más, számunkra létfontosságú bútordarabbal, a többit pedig idővel beszerezzük. 

Ha épp ennek ellenkezőjével nézünk szembe, tehát ha bútorozott a lakás, de mi inkább vinnénk a sajátjainkat, szintén a főbérlő jó szívére kell bíznunk magunkat. Ilyen esetben, ha nem is mindent, de valószínűleg azokat a darabokat el tudja szállíttatni, amelyekre egyáltalán nincs szükségünk. 

Nézzünk körül!

Amennyiben a hirdető rugalmas, mi magunk dönthetünk, hogy mit szeretnénk: vinni a bútorainkat vagy sem. Ilyenkor érdemes először is körbenézni: melyek azok a darabok, amelyekhez ragaszkodunk? Biztos például, hogy a jó minőségű mangófabútorainktól vagy a nagymamánktól örökölt komódunktól nem szívesen válnánk meg. És melyek azok a berendezési tárgyak, amelyek csak porfogóként funkcionálnak a lakásban? Gondoljunk erre úgy, mint egy remek lehetőségre a lomtalanításhoz! 

Mérlegeljünk!

Amikor oda kerülünk, hogy döntenünk kell egy-egy bútor sorsáról, tartsuk szem előtt, hogy a költözés során azok mekkora terhet jelentenek majd (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt). A költözés ugyanis annál nehézkesebb, minél több mindent viszünk magunkkal: a sok holmi már a pakolásnál is feladhatja a leckét, a cipekedésről már nem is beszélve. Ha pedig nem önállóan költözünk, hanem felbérlünk egy céget, a bútorok mennyiségétől, típusától függően változhatnak az árak is! Ebben az esetben tehát a saját preferenciáink mentén kell döntenünk: mi éri meg a sok hűhót és mi nem? 

De azzal is számoljunk, hogy amit nem viszünk magunkkal, de rendszeresen használjuk, azt később újra meg kell vásárolunk, aminek bőven lesz pénzügyi vonzata. Persze ha eladjuk a már meglévő ingóságokat és mi is használtan keresgélünk, akkor a minimumon tarthatjuk a költségeinket, csak kellő időt és energiát kell rászánnunk a folyamatra. 

Keresésre fel!

Nincs bevált recept arra, hogy bútorokkal vagy azok nélkül keressünk lakást: a nap végén nekünk kell döntenünk a fenti szempontokat mérlegelve. Lehet, hogy kényelmesebb mindent hátrahagyni, de azért sem hibáztatunk senkit, ha ragaszkodik a kedvenc szőnyegéhez vagy a mangófabútorhoz, ami már évek óta kiszolgálja az igényeit. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy végül az anyagi megfontolások döntenek majd. Látva, hogy mennyi mindent kell átgondolni, még jó, hogy már hónapokkal előre elkezdtük a keresést!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában