Hirdetés

2023.06.19. 14:27

5 dolog, amire érdemes figyelni nyáron, ha magas a vérnyomásunk

Az időjárásváltozás gyakran jelent megterhelést és a tünetek erősödését a magas vérnyomásban szenvedők számára. A nyári időszak pedig a kánikulának, vagy a záporokat kísérő légnyomásváltozásnak köszönhetően különösen sok kellemetlenséggel járhat. Ha néhány egyszerű tippet betartunk azonban csökkenthetjük panaszainkat és élvezhetjük a jó idő által nyújtott lehetőségeket. Cikkünkben ezért összegyűjtöttük a magas vérnyomás leggyakoribb tüneteit, amikre nyáron fokozottan érdemes figyelni és pár jó tanácsot a természetes vérnyomáscsökkentéshez.

(x)

Forrás: 123RF.com

A magas vérnyomás 5 legbosszantóbb tünete

Érdemes megjegyezni, hogy az alábbi jelek más probléma tünetei is lehetnek, ezért fontos kivizsgáltatni őket, ha rendszeresen visszatérő vendégek az életünkben. Ezen kívül a magas vérnyomás sok esetben egészen tünetmentes is maradhat. Ezért, ha már diagnosztizálták nálunk, ne feledkezzünk meg a rendszeres önellenőrzésről sem. Szerencsére már olyan egyszerűen kezelhető és pontos otthoni vérnyomásmérő készülékek kaphatóak, amikkel ez nem lehet probléma!

Fejfájás

Gyakori tünet a magas vérnyomásban szenvedőknél a fejfájás. A vérnyomás emelkedése ugyanis nyomást gyakorol az érrendszerre és ezáltal az agyra is, ami fejfájást okozhat. Általában a hátsó részen jelentkezik, de tapasztalhatjuk a halánték területén is. Ilyenkor érdemes megmérni a vérnyomásunkat is, mielőtt a fájdalomcsillapítóért nyúlnánk, ugyanis előfordulhat, hogy teljesen hatástalan lesz.

Szédülés és rosszullét

A magas vérnyomás miatt a véráramlásban is gondok jelentkezhetnek, aminek a következtében oxigénhiány léphet fel az agyban. Ennek eredményeként szédülést és egyensúlyvesztést tapasztalhatunk. A vérnyomás hirtelen változásának egyik gyakori jele például a fehér, vagy sötét pöttyök megjelenése a látótérben, ami rendszerint intenzív szédüléssel is társul és akár ájulás is bekövetkezhet. Ha ezt tapasztaljuk, igyekezzünk leülni, hogy baj esetén ne üssük meg magunkat, illetve segítséget hívni!

Légzési nehézség

A magas vérnyomás növelheti a szív terhelését, ami emiatt oxigénhiányos vért szállít a tüdőartériákba, ezáltal csökkentve annak kapacitását. A kánikula hatására a magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedők esetében még gyakrabban alakul ki légszomj. A tüdő kapacitásának csökkenése pedig a véroxigénszint további romlását okozhatja, ami kísérő tünetek, például fejfájás és ájulás kialakulásával is járhat.

Mellkasi fájdalom

Magas vérnyomás esetén a szívnek nehezebb munkát kell végeznie, és ez okozhat mellkasi fájdalmat vagy kellemetlen nyomást az mellkasban. Megelőzheti, illetve kísérheti erős szívdobogás is. Mivel a mellkasi fájdalom akár szívinfarktus jele is lehet, erre érdemes fokozott figyelmet fordítani.

Szemproblémák

A magas vérnyomás hosszú távon károsíthatja a véredényeket, beleértve a retinát is. Ennek következtében jelentkezhetnek szemproblémák, például homályos látálátásvesztés vagy foltok a látómezőben. Nyáron a magas vérnyomás hatására legtöbbször a szem mögötti nyomás érzést tapasztalhatunk, ami önmagában is kellemetlen tünet, de gyakran társul fejfájással is.

Mit tehetünk a természetes vérnyomáscsökkentés érdekében?

Táplálkozzunk egészségesen!

Nyáron a természet is támogatja az egészséges táplálkozást, hiszen ilyenkor rengeteg ízletes zöldség és gyümölcs terem itthon is. Ha van konyhakertünk, ültessünk uborkát, paradicsomot vagy akár sárgadinnyét is. Míg az utóbbiak rendkívül gazdagok káliumban, ami hozzájárul a természetes vérnyomáscsökkentéshez, az uborka folyadéktartalmának köszönhetően egyszerre frissít és hidratál a nyári melegben.

Érdemes kerülni továbbá a túlzott sófogyasztást, ami nemcsak azt jelenti, hogy az általunk főzött ételeket kevésbé fűszerezzük, hanem azt is, hogy igyekszünk csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek mennyiségét étrendünkben. Ilyenek a különböző felvágottak, májkrémek, a virsli, illetve a boltban kapható készételek is.

Fogyasszunk viszont omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket! Például tengeri halakat, diót, illetve lenmagot. Ez ugyanis hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez és a koleszterinszint csökkentéséhez is.

Igyunk sok vizet!

Nyáron a meleg hatására szervezetünk több folyadékot veszít, ezért különösen fontos odafigyelnünk ennek pótlására. Az ízesített üdítők helyett pedig jobb, ha a tiszta vizet választjuk, ezzel ugyanis megkíméljük szervezetünket a fölösleges cukroktól, tartósítószerektől, színezékektől és aromáktól, amik a bolti üdítők ízét adják.

Egészséges alternatíva lehet rá a frissen facsart gyümölcslé, illetve a házi jeges tea is. Ha mentát választunk ráadásul tovább fokozhatjuk a hűsítő élményt!

Az alkoholfogyasztást pedig igyekezzünk kerülni! Az alkohol egyrészt vizet von el a szervezettől, amit nyáron sokszorosan kell pótolni, másrészt pedig acetonná bomlik le, ami egyfajta méreg a testünk számára. Ennek lebontása pedig rendkívül megterheli a szívet és emiatt érezzük magunkat másnaposnak is.

Mozogjunk rendszeresen!

A mozgásra gyakran nem könnyű rávenni magunkat és még nehezebb a nyári időszakban, amikor már a létezéstől is leizzadunk. Mégis érdemes rászánni az időt, hiszen segítségével karban tarthatjuk szívünket és csökkenthetjük a magas vérnyomás tüneteit is. Menjünk például uszodába és kössük össze a kellemeset a hasznossal!

Egészségünk védelme érdekében a déli órákban (11-15 óra között) ne tartózkodjunk közvetlenül a napon! Ha tehetjük, maradjunk árnyékban, esetleg légkondicionált helyen. Figyeljünk azonban arra, hogy bármennyire kellemes is, a külső hőmérsékletnél legfeljebb 8 fokkal alacsonyabbra állítsuk a klímát, ellenkező esetben a hőségbe kilépve ugyanis könnyen rosszul lehetünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában