Szponzorált tartalom

2023.05.08. 15:05

Fejlődő munkalehetőségek – állás Balassagyarmat városában

Forrás: profession.hu

Az északi végen

A szlovák határ mellett található Balassagyarmat Nógrád vármegye második legnépesebb települése. Ennek megfelelően nem csupán a helyi, de a környékbeli lakosok életében is fontos szerepet tölt be. Az itt működő ipari vállalatok ugyanis a régió fontos munkáltatói közé tartoznak.

Forrás: profession.hu

Az országunk határai mentén meghúzódó települések mindig is különlegesebb helyeknek számítottak, hiszen sokszor nem csak földrajzilag élnek két ország mezsgyéjén. A szomszédos országok közelsége az élet sok területére nyomja rá a bélyegét, melyek közül az egyik legjelentősebb talán mégis a munka világa. A Nógrád vármegye északi részén fekvő Balassagyarmat a szlovák határ közvetlen közelében található, ennek megfelelően pedig e város is rendelkezik bizonyos különleges, csak e helyekre jellemző lehetőségekkel és tulajdonságokkal.

Mivel a város egyben határátkelő is, valóban képes hidat képezni a két ország, annak lakossága és munkalehetőségei között is. A város egyébként is komoly múltra tekint vissza, hiszen a feljegyzések szerint a terület már a rézkorban is lakott volt. A határ közelségének okán a történelem Balassagyarmatot is erősen megtépázta, ám a lakosok bátor és határozott kiállása miatt meg is kapták a „Legbátrabb város” kitüntető címét. A múlt mellett pedig természetesen a város jelene is említést érdemel.

Az elmúlt évtizedek erre a vidékre is jelentős változásokat hoztak, elsősorban gazdasági szempontból. A tendenciák mindenképpen pozitívak, hiszen egyértelmű fejlődés figyelhető meg. A rendszerváltást követő ipari és gazdasági visszaesés nyomai ugyanis mára nagyrészt eltűntek, újra felbukkantak azonban a különféle nagyvállalatok, multicégek és egyéb szolgáltatók a városban. Így tehát sok állás Balassagyarmat modern ipari vállalataihoz kötődik, de a lehetőségek ettől színesebbek.

Bővülő lehetőségek

A rendszerváltást megelőző évtizedek, illetve a 90-es évek elejének jelentős gazdasági és ipari átalakulásai jellemzően komoly hatással voltak a vidéki városokra. Az addig tömegeknek munkát kínáló nagyvállalatok, termelő cégek többsége bezárta kapuit, bizonytalanságba taszítva ezzel a városok és környékük lakosságát. Ez esetünkben is igaz, hiszen annak idején rengeteg állás Balassagyarmat termelő vállalatainál volt elérhető. Kábelgyár, fémipari vállalat, bútorgyár és vágóhíd is üzemelt a városban, melyek előbbi kivételével mára már nincsenek jelen.

A nehezebb, kevesebb munkalehetőséget kínáló évtizedek azonban mára a múlt, hiszen a régi, megszűnt vagy csökkentett módban működő vállalatokat felváltották a modern, nemzetközi és hazai nagyvállalatok. A kábelgyárat illetően például abszolút pozitív tendencia, hogy a termelést átvevő Prysmian Kábelgyár manapság az egyik legmeghatározóbb vállalat Balassagyarmaton. Emelett azonban megtalálható gyártósorok gyártásával foglalkozó mérnökiroda, elektromechanikai gyártó cég, illetve a megye legnagyobb munkáltatójának számító MAHLE kompresszorgyár.

Utóbbinak köszönhetően nyilván rengeteg állás Balassagyarmat iparában is elérhetővé vált az elmúlt években, de gazdasági értékét tekintve is óriási fegyverténynek számít nem csak regionális, de országos szinten is. Egy ilyen cég működése ugyanis képes fejleszteni a város egészét is, növelni a befektetői kedvet és felgyorsítani a környék fejlődését. A jelenkori tendenciák tehát kifejezetten kedvezőek. Egy állás Balassagyarmat városában azonban nem csupán az ipari cégekhez kötődhet.

Egy működő város

A városokban elérhető álláshelyekkel kapcsolatban általánosan elmondható, hogy vannak bizonyos közös pontok. Bizonyos vállalkozások, kereskedelmi egységek és különféle intézmények ugyanis szinte mindenhol megtalálhatók, működésük és a város működése pedig jelentős számú munkavállalót igényel. Ennek megfelelően sok állás Balassagyarmat ilyen és ehhez hasonló területeihez kötődik. Jó példát jelentenek erre a városban jelenlévő kereskedelmi egységek. Tesco, Spar és Lidl is működik itt, mely cégek a munka szempontjából is jó lehetőségeket tartogatnak.

A városban ezen felül természetesen oktatási és kulturális intézmények is jelen vannak, melyek szintén képesek szép számú munkaerőt beolvasztani. Így természetesen nem csekély számú állás Balassagyarmat ilyen profillal rendelkező intézményeihez kötődik. Az itt működő öt általános iskola, hét középiskola és egy művészeti iskola már önmagában is elismerésre méltó, ám munkaerőpiaci szempontból sem elhanyagolható. A turisztikai fejlesztések pedig egy másik szektorban teremtenek lehetőségeket.

A határ közelségének köszönhetően a külföldi munkák lehetősége is megfontolandó. Sok állás Balassagyarmat környezetében, adott esetben az országhatáron túl érhető el, ám Szlovákia közelsége abszolút reális opcióvá teszi az ingázást. Kifejezetten ritka, hogy egy ekkora városban ennyi különböző munka- és karrierlehetőség álljon rendelkezésre, így nem véletlen, hogy Balassagyarmat állásai a környéken élők számára is vonzóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában